2024.04.26, Péntek

Hetente ülésezik a földbizottság Bács-Kiskunban

2014.08.29. 16:25

2014. május elsejétől átmenetileg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökségei látják el a helyi földbizottságok funkcióját. Vannak olyan megyék (pl. Bács-Kiskun megye), ahol a megyei elnökségeknek hetente kell ülésezniük annak érdekében, hogy a szigorú eljárási határidőket tartani lehessen.

Hirdetés

Az eljáró megyei elnökségek a beadványokat érdemben bírálják el, biztosítva a földforgalmi törvényben megfogalmazottak érvényesülését.

Az egyes ügyletekkel kapcsolatos megalapozott megyei elnökségi véleménynyilvánítást a települési agrárgazdasági bizottságok (TAB) is segítik. A TAB-ok legfőbb célja, hogy a kamara tagságának közvetlen képviseleti fórumai legyenek, ahol a tagok első kézből informálódhatnak a kamara működéséről, terveiről és ahol elővezethetik elvárásaikat, igényeiket a szervezet munkájával kapcsolatban.

Azzal azonban, hogy 2014. május elsejéig a helyi földbizottság tagjainak megválasztására nem került sor, jelentős mennyiségű, előre nem tervezett feladat hárult a TAB-okra is. A Kamara Alapszabályának legutóbbi módosítása értelmében a termőföld adás-vételi szerződések ügyében az állásfoglalások kialakítása a megyei elnökségek feladatkörébe tartozik, azonban a folyamat résztvevők széles skálájának együttműködésén alapszik.

Ebben a munkában véleményezőként az illetékes TAB-ok is részt vesznek. Az országban jelenleg 2 305 TAB működik, ezek összességében 2 855 települést fednek le.

A NAK megalakulása és eddigi működése szigorú kontroll alatt valósult meg. A kamarai törvény Alaptörvény ellenességével kapcsolatos beadványokat az Alkotmánybíróság elutasította, a NAK bírósági bejegyzésére hiánypótlási felhívás kibocsátása nélkül került sor, a tagság - jogaival élve - a NAK illetékes testületeit megválasztotta. Így megállapítható, hogy a földforgalmi ügyekben olyan kamarai testület (a megyei elnökség) jogosult a kamara nevében hivatalosan állást foglalni, amelynek legitimitásához kétség nem fér.

A települési agrárgazdasági bizottságok megalakulásával kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség korábban bizonyos hiányosságokat állapított meg, amelynek kiküszöbölésére a szükséges intézkedéseket a NAK vezetése megtette. Figyelemmel arra, hogy a TAB-ok döntési jogkörrel nem rendelkeznek, így a feltárt problémák nem érintik a NAK megyei elnökségének a földbizottsági jogkörben hozott állásfoglalásainak jogszerűségét sem.

Forrás: www.agroinform.com