2024.04.26, Péntek

Védd a vesédet! Tudd meg hogyan!

2013.02.18. 17:08

Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan! – ez a jelmondata az idei Vese Világnapnak, amely hazánkban a Nemzeti Vese Program égisze alatt rendezik meg március 14-én.

Hirdetés

Idén lapunk is csatlakozik a Nemzeti Vese Programhoz, kiemelt szerepet vállalva ezzel a lakosság felvilágosításában a vesék központi és létfontosságú szerepéről, a vesekárosodás megelőzéséről,  a minőségi dialízisről és a szervátültetésről. E program keretében rendszeresen tájékoztatni fogjuk olvasóinkat a vese program aktualitásairól, a betegségmegelőzés mikéntjéről.

A Nemzeti Vese Programot 2011 tavaszán, a szakminisztérium erkölcsi támogatásával, azzal a céllal hívták életre, hogy a szakmai szervezetek és betegszervezetek munkáját segítve iránymutatást, keretet adjon minden vesével kapcsolatos aktivitásnak, a prevenciótól kezdve a szűrésen és a vesepótló kezeléseken át, egészen a transzplantációig. A program célja egyrészt az edukáció, a lakosság és a betegek információval történő ellátása, másrészt szakmai párbeszéd folytatása, amelynek eredménye egy – a döntéshozók számára is iránymutatást, valódi megoldást jelentő – cselekvési terv megalkotása.

A veseműködés egészséges állapottól való eltérésének korai azonosítása kiemelt fontosságú, és lehetővé teszi, hogy a beteg mielőbb megfelelő kezelésben részesüljön még mielőtt a vesekárosodás megtörténik. A vesebetegségek általában lassan alakulnak ki és az észlelhető komolyabb panaszok, tünetek csak jóval később jelentkeznek, sokszor akkor, amikor a betegnek már visszafordíthatatlan veseelégtelensége van, ami vesepótló kezelést (dialízist), illetve veseátültetést tehet szükségessé.

Sajnos, ma Magyarországon nagyon magas az akut dialízisek (utcáról bekerülve azonnal dialízis kezelésre szoruló betegek) száma, mert a betegek maguk sem tudták, hogy az évek óta fennálló, szerteágazó panaszaik mögött veséjük elégtelen működése áll.

Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet! Rendszeresen jelentkező rovatunkból tudd meg, hogyan!



vesebetegség.hu/szbz