2024.04.26, Péntek
Néhány héten belül elkészül a bajai Gemenc játszótér
baja.hu

Néhány héten belül elkészül a bajai Gemenc játszótér

baja.hu

2019.10.01. 16:04

A létesítmény egyedülálló módon néhány olyan eszközt is kínál, amely kimondottan a mozgáskorlátozott vagy értelmileg akadályozott gyerekek, fiatalok számára hasznos.

Hirdetés

Már csak egy-két hét, és teljes mértékben elkészül a Petőfi-szigeti Gemenc játszótér. Fercsák Róbert polgármester és Csubákné Besesek Andrea alpolgármester szeptember 30-án látogatott el a munkaterületre, ahol az Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény (EGYMI) néhány diákja lehetőséget kapott a játszóeszközök kipróbálására. Nem véletlenül: a létesítmény egyedülálló módon néhány olyan eszközt is kínál, amely kimondottan a mozgáskorlátozott vagy értelmileg akadályozott gyerekek, fiatalok számára hasznos.

Az volt a célunk, hogy behozzuk a Gemencet a városba. Ezért nyújtottunk be tavaly év végén pályázatot, amit meg is nyertünk, és bár száz százalékos támogatásra számíthattunk, mégis kiegészítettük önrésszel, így mintegy 30 millió forintból készült el az új játszótér – idézte fel a Gemenc Zrt. képviseletében Kovács Tamás. Mint elmondta: a játszótér központi elemét képezik azok az eszközök, amelyek a fogyatékkal élők szórakozását-fejlesztését hivatottak elősegíteni, a társadalmi felelősségvállalás jegyében. – Nagyon fontos hangsúlyozni a rendeltetésszerű használatot: a kerekesszékes hinta speciális kiépítése folytán csak erre a célra alkalmas, egészséges gyerekek számára veszélyes, ezért kérjük, ne használják! A kerekesszékes körforgó és a mozgáskorlátozottak számára készült játékvár bárki számára használható, de mindig tartsuk szem előtt az elsődleges célközönség szükségleteit – hívta fel a figyelmet Kovács Tamás. Hozzátette: a projekt másik része a sziget túlsó oldalán található kerékpáros pálya felújítása. Olyan pumpapályát létesítenek a helyén, amely a tervek szerint a legfiatalabb, biciklit már biztonsággal használni tudó korosztályt is kiszolgálja az extrém sportok szerelmesei mellett.

Úgy tűnt, a mozgáskorlátozottak számára készült eszközök teljes mértékben be fogják váltani a hozzájuk fűzött reményeket: a tesztcsoport tagjai boldogan vették birtokba a játszószereket, általuk új érzeteket és élményeket tapasztalva meg. – Ilyenre még nem volt példa a városban, nagy öröm számunkra ez a létesítmény, hiszen a súlyosan sérültek és az értelmileg akadályozott gyerekek is használhatják a fejlesztő játékokat. Ezek főként a meglévő mozgásfunkciók erősítésében és a gondolkodás fejlesztésében játszanak szerepet, ugyanakkor a manipulatív mozgás, nagymozgás, finom motorika esetében is jótékony hatással bírnak. Az értelmi sérültek esetében komplex személyiségfejlesztésről beszélhetünk – mondta Jávor Katalin Ilona, az EGYMI fejlesztő intézményegységének vezetője, aki elkísérte a gyerekeket a játszótérre.

A Gemenc Zrt. vezetésével közösen mertünk nagyot álmodni – fogalmazott Csubákné Besesek Andrea alpolgármester, akinek régi szívügye az integrált játszótér megvalósítása. – Fontos, hogy mindenki találja meg a számára megfelelő szabadtéri játéklehetőséget. Kérjük a lakosság fokozott figyelmét és megértését a használatot illetően. A derékmagasságú homokozó akár azt is lehetővé teszi, hogy egy kerekesszékes anya tudjon biztonságban együtt játszani gyermekével – ismertette az elöljáró. Szavaihoz csatlakozott Fercsák Róbert polgármester is, kiemelve: a Petőfi-sziget kiemelt helyen van minden bajai szívében, és a fejlesztések is ennek megfelelő ütemben történnek. – Most a Gemenc Zrt.-vel közösen munkálkodunk azon, hogy a játék és a szabadidős sportok támogatása minél teljesebb legyen. Azelőtt is működött itt játszótér, amely most új elemekkel gazdagodott, a kerékpáros ügyességi pálya pedig további távlatokat nyit meg.

Néhány apróbb munkálat még hátra van, például minden játszóeszköz mellé tájékoztató tábla kerül a rendeltetésszerű használatról. Amint ezek is elkészültek, megtörténik a terület hivatalos átadása is.

BajaBajajátszótér