2022.06.25, Szombat

TOP Információs Nap a Magyar Államkincstár szervezésében

2015.12.17. 13:58

A Magyar Államkincstár sajtónyilvános események keretében rendezi meg a TOP Információs Napokat országszerte. A TOP megyei szinten határozza meg a kereteket, a felhívások tervezésébe bevonásra kerültek a területi szereplők is. A TOP elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, azok gazdaságfejlesztési és azzal összefüggő város- és településfejlesztési akcióit támogatja.

Fehérné dr. Holozsai Nóra, a Magyar Államkincstár Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának igazgatóasszonya tájékoztatója alapján, a Kecskeméten megrendezett nap célja, hogy a közeljövőben megjelenő helyi felhívásokat bemutassa és tájékoztassa a lehetséges kedvezményezetteknek.

Rideg László, a Bács Kiskun Megyei Közgyűlés Elnöke elmondta, hogy a Megyei Önkormányzat feladata lesz az eddigi segítségen túl a megvalósításban való tevékeny részvétel. A Települési Önkormányzatokkal megegyeztek, hogy a menedzselési feladatokat, a közbeszerzést és a nyilvánosság nagy részét a saját szakembereik fogják elvégezni.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, elkezdték a szervezet felépítését. 20 munkatárssal bővültek, akik majd ezeket a pályázatokat fogják gondozni, az előkészítésében, kivitelezésében segédkeznek majd. Ők szegedi kollégák, akik már 5-10 éve az ellenőrzés területén dolgoznak, tehát nagyon részletesen ismerik az elvárásokat. További munkatársakkal is bővülnek majd.

A Megyei Önkormányzat a saját szakembereken kívül, két Nonprofit Kft-vel végzi majd a tevékenységeket.

Amint megjelennek a kiírások, rögtön egyeztetni fognak a települések polgármestereivel, és egyesével átbeszélik majd, hogy milyen előkészítési munkáknál tartanak.

Beszámolt még, hogy az IPA-s határon át nyúló pályázatok között két kiemelt megyei pályázati lehetőség előzetesen zöld utat kapott. Tehát a Bács-Kiskun és Csongrád megyét lefedő rakéta jégeső-elhárítási rendszer felépítése meg fog indulni, a pályázatot be fogják majd adni a tavasz folyamán. A másik projekt, a Baja-Bezdán, a határon átnyúló csatornarendszer megújítása lesz.

Fehérné dr. Holozsai Nóra elmondta még, hogy a Kincstár célja, hogy közreműködő szervezetként támogassa a TOP források hatékony és szabályszerű felhasználását, segítse a támogatást igénylőket, hogy a projekt ötletekből sikeres fejlesztések valósulhassanak meg.

Galéria

MegyeTOPMagyar Államkincstártelepülésfejlesztés