2024.07.13, Szombat

A munkavédelmet nem helyettesítheti a rutin – munkabalesetben elhunytakra emlékeztek

2016.04.28. 12:23

Munkavédelmi nyílt napot tartott ma a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya Kecskeméten.

Munkavédelmi nyílt napot tartott ma a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya Kecskeméten. A rendezvényen gyertyagyújtással megemlékeztek a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalókról is.

A Munkavédelem Világnapján Dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében elmondta, ez a nap nem csak azért fontos, hogy méltón megemlékezzünk azokról és családjukról, akik munkabalesetben hunytak el vagy rokkantak meg, hanem azért is, hogy mindig emlékeztessük magunkat a munkavédelmi szabályok betartására, hiszen az emberi élet a legfontosabb.

Sajnos a megyénkben is minden évben történik halálos, illetve súlyos, rokkantsággal járó munkahelyi baleset. A hatóság feladata a munkavédelmi szabályok betartatása, igyekszik partnerséget kialakítani a munkáltatókkal.

- Többször előfordult már, hogy munkáltatók elégedetlenkedtek amiatt, hogy túlzóan szigorúnak találják a munkavédelmi szabályokat és eljárásokat. Nekik meg kell érteni, a mi munkánk nem bírságolásra és szankcionálásra irányul, hanem a munkavállalók egészségét és testi épségét kell megvédenünk – mondta a főigazgató.

Kollár Péter, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályvezetője reményét fejezte ki, hogy egyszer eljön az az év, amikor nem történik halálos munkahelyi baleset a megyében. Ez az idő egyelőre sajnos még nem jött el.

- Munkánk során elsősorban a prevencióra, a figyelemfelhívásra fókuszálunk, hiszen a munkavédelem tipikusan az a terület, ahol a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt – emelte ki a főosztályvezető.

Ezután dr. Nagy Éva osztályvezető megrendítő beszámolót tartott az elmúlt év súlyos és halálos kimenetelű munkahelyi baleseteiről. Különösen szívszorító volt ezekben a beszámolókban, hogy megfelelő körültekintéssel, a munkavédelmi szabályok betartásával mindegyik megelőzhető lett volna.

Tavaly Bács-Kiskun megyében 649 munkáltatónál ellenőrizték a munkavédelmi szabályok betartását. A szabálytalankodók aránya az előző évhez képest csak kismértékben csökkent, de az már jobb hír, hogy a súlyosan szabálytalankodók aránya már jelentősebben csökkent, 45%-ról 35%-ra – számolt be dr. Nagy Éva.

Galéria

Megyekormányhivatalzombor attilamunkavédelemkollár péter