2025.05.13, Kedd

Óriási kihívással küzdöttek meg sikeresen a Három Gúnár étterem szakácsai

2015.10.11. 09:49

Pénteken este került megrendezésre a "Grande Bikavér" elnevezésű borest a Három Gúnár étteremben, ahol az est nevéből adódóan a vendégek nagy vörösborral kezdtek, nagy vörösborokkal folytattak és nagy vörösborral zárták a hétfogásos vacsorát. Talán nincs olyan sommeilere aki  ne úgy állítana össze egy borsort egy vacsorához, hogy azt egy könnyű fehértől indítaná, a "Grande Bikavér" viszont egy könnyűnek távolról sem tekinthető Bolyki 2013-as bikavérrel kezdődött, majd hasonlóan izgalma nagy-vörösborokkal folytatódott. Az eredmény: le a kalappal a szakácsok előtt! (Képen a hatodik fogás: Őzgerinc glasszírozott gesztenyével, bébiparajjal, zsemlegombóccal - hozzá Heimann Szekszárdi Bikavér 2012)

A Grande boresetek a Három Gúnár Étteremben a Mercedes-Hovány jóvoltából lassan két éve tartanak, szinte havi rendszerességgel. Így mára szinte az ország minden jelentősebb borvidékéről voltak illusztris vendégei. Pénteken este, a több borászatból kiválasztott újbor "bemutatókhoz" hasonlóan ez alkalommal a rendszerváltás előtti évtizedekben kissé lezúzott márkájú bikavérek kerültek terítékre. Bár sokan úgy gondolják, hogy bikavért csupán Eger környékén készítenek, de ez nincs így.

Az estet a szokásoknak megfelelően Csizmadia László étteremvezető nyitotta meg, majd Hovány Márton külföldi tartózkodása miatt a kecskeméti Mercedes kereskedés új vezetője Wenner Bálint köszöntőjével képviselte a Hovány "birodalmat". A szegedi származású fiatalember a Hovány csoport TOP menedzsereihez hasonlóan pár perces sziporkázó köszöntőjével megadta az est további hangulatának az alaphangját.

Wenner Bálint

A borszerető vendégseregnek igencsak szüksége volt a hét igazán remek bikavér közötti eligazodáshoz, amelyben a Bortársaság képviseletében Dora Tóth Imre gasztronómiai képviselő segített eligazodni, részletgazdag előadásaival. A kecskeméti Grande borestek szokásának megfelelően ez alkalommal is a borokhoz illő előadáshoz tapsolhattak a vendégek, hiszen izgalmas spanyol torreádorok vidékéről származó táncos előadásra is sor került.

Az ételek pedig pompásak voltak, a borókás vadkacsa erőlevestől a fekete rizottóval, mustárral és snidlingolajjal körített rántott véres-hurkán át az aszalt-szilvás, szarvasgombás, kecskesajt  burgerig...



Kecskemét városa sajnos nem igazán bővelkedik jó hangulatú, a  különösebb kötöttségektől mentes kikapcsolódási lehetőségekben, így a Grande borestek igazán üde színfoltot jelentenek a térségben. A valóban minden alkalommal nagy biztonsággal remek gasztronómiai produkcióról mégis sokan azt gondolják, hogy megfizethetetlenül sokba kerül. És valóban nem kevés összeg a 11 ezer forint részvételi díj, ám ha megnézzük, hogy a legalább hat-, de inkább hétfogásos vacsora mellé olyan borkülönlegességeket szolgálnak fel minden alkalommal, amit nagyon nagy nehézség árán tudna bárki is beszerezni, ráadásul egész este kellemesen andalító élőzene is a kikapcsolódást segíti, már nem is tekinthető olyan jelentős összegnek a részvételi díj nagysága.Ezért ezúton is biztatunk mindenkit, hogy vegye elő a bátorságát és  legközelebb, várhatóan a Márton napi újbor mustrával jelentkező borestre bátran jelentkezzen be kedvesével, barátaival, hiszen bizonyos, hogy egy életre szóló emlékkel fog gazdagodni!