2024.04.28, Vasárnap
Egyszerű megoldást ajánl a derékfájásra a kecskeméti Fürdő Gyógyszolgáltatása

Egyszerű megoldást ajánl a derékfájásra a kecskeméti Fürdő Gyógyszolgáltatása

bacsmegye.hu

2017.02.25. 08:30

A McKenzie terápiával rövid időn belül, otthon végezhető gyakorlattal megszüntethető a kínzó fájdalom.

Hirdetés

Az Ölelő Kéz Alapítvány gyógyászati tevékenysége hat éve töretlenül tart. A kecskeméti Élményfürdőben minden igényt kielégítő körülmények között van lehetősége a gyógyítási tevékenységük folyamatos bővítésére. A gyógyulásra kiváló szakemberek, képzett orvosok, gyógytornászok, fizikoterapeuták és gyógymasszőrök, valamint az egyedi összetételű gyógyvíz nyújt garanciát.

 

A porckorongsérv, illetve egyéb gerincbetegségek kezelésére alkalmazott legsikeresebb módszer a McKenzie gyógytorna, mely során a kitüremkedett, vagyis sérvesedett terület mechanikai úton történő helyretolására törekszenek, a gyógytornász által irányított speciális mozdulatokkal.  A kezelés célja a nyomás alatt lévő ideggyök felszabadítása, fájdalom centralizálása, megszüntetése, utána pedig az állapot stabilizálása izmok révén. Ezzel a speciális vizsgálati és kezelési technikával, amely szigorúan csak szakképzett gyógytornászok alkalmazhatnak, nagymértékben lecsökkentek a gerincműtétek.

 

Az Ölelő Kéz Alapítványnál 5 kiváló gyógytornász szakember végzi a terápia lumbális gerinccel való foglalkozását, ami a deréktáji rész stabilizálását jelenti.

Az első alkalom egy egyórás állapotfelméréssel indul, ahol megismerkednek a fájó mozdulatokkal, mikortól, hol, milyen mozgástól erősödik, vagy csökken a fájdalom.  A fizikai vizsgálat során ismételt mozgásokat végeztetnek el, megállapítják, hogy melyik az a mozgásirány, ami a beteg szempontjából rossz, mert fáj, de a gyógytornász szempontjából viszont jó, mert kiderül, hogy az a fájdalmas irány. A terápia felépítését ezekre a tapasztalatokra alapozzák.

Ezek után egy speciális, egy aktív mozgásterápiára épülő rendszert építenek fel, hogy melyik mozgásirányba történjen majd a feladat, amit otthon a beteg majd elvégez. Ez a terápiás forma kizárólag egyénileg kezeli a beteget, csoportos foglalkozás nem lehetséges, hiszen minden egyénnél más lehet a tünet.

 

A személyre szabott mozgásanyag betanítását követően egy feladatot kap a páciens, amit otthon naponta 2-3 óránként precízen tud elvégezni, a lényeg, hogy a beteget függetlenítsék a gyógytornásztól. A feladat egyszerű, könnyen kivitelezhető, nem eszköz igényes, bárhol, bármikor megoldható.

A terápia elvégzése után lehetőség van egy kapcsolódó gerinctorna végzésére is, egy úgynevezett száraztornára, ahol kifejezetten izomerősítés a cél, így ezzel a módszerrel is megelőzhetőek az ízületi problémák és a gerincbántalmak.

A derékfájdalom a mozgáskorlátozottság, az ülőmunka egyik leggyakoribb oka a dolgozó népességben. A felnőtt lakosság 50-80%-a tapasztalja a derékfájást élete valamely szakaszában, és az emberek 40%-a minden évben tapasztal fájdalmat, melyet már sokan úgy fognak fel, hogy normális, pedig egyszerű megoldás van ennek leküzdésére.

Az emberek háziorvoshoz, ortopéd szakorvoshoz, idegsebészhez mennek, majd legutoljára fordulnak a gyógytornászhoz, általában nem is orvosi javaslatra, hanem inkább mástól hallanak a terápiáról, hogy milyen jótékony hatással bír.

KecskemétKirakatkecskeméti fürdőÖlelő Kéz AlapítványMcKenzie terápiaderékfájás