2024.07.23, Kedd

Fürdésre alkalmasak a szabad strandok Bács-Kiskunban

2013.08.01. 11:14

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tájékoztatása szerint a megyében ellenőrzött, kijelölt természetes fürdőhelyek vize fürdésre alkalmas.

Bács- Kiskun megyében állóvízen 5, folyóvízen 2 természetes fürdőhely került kijelölésre:

·Baja: Kamarás Duna

·Soltvadkert: Vadkerti tó

·Dunapataj: Szelídi tó

·Kunfehértó

·Kecskemét: Szabadidő Központ Záportározó tó

·Tiszakécske: Tisza szabad strand

-Kiskunmajsa: Szabad strand

A természetes fürdőhelyek ellenőrzésére első ízben a fürdőhely kijelölésekor, illetve a fürdővíz fürdési célra való engedélyezésekor került sor, az üzemeltetők és az érintett szakhatóságok bevonásával. Minden esetben teljesültek nyitás előtt a közegészségügyi követelmények, a fürdővíz minősége minden fürdőhelyen megfelelő volt.

A fürdési szezonban a járási népegészségügyi intézetek munkatársai 14 ellenőrzést végeztek és a szezon végéig még további 13 ellenőrzést terveznek.

Az eddigi fürdővíz vizsgálati eredmények értékelése során megállapítható, hogy valamennyi kijelölt természetes fürdőhely vize fürdésre alkalmas.

A fürdővíz minőségére vonatkozó adatok közérdekűek, az állampolgárok aktívan bekapcsolódhatnak a fürdőhelyek- és vizek engedélyezési eljárásába.

A fürdőhelyekkel, illetve fürdővizekkel kapcsolatos észrevételeket a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél a [email protected], a területileg illetékes Járási Népegészségügyi Intézeteknél pedig az alábbi e-mail címeken tudjuk fogadni: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]

A kijelölt szabad strandokon írásos formában tájékozódhatnak a víz minőségéről és annak megőrzésével kapcsolatos használati szabályokról, a levegő és a víz aktuális hőmérsékletéről, a víz mélységéről, a fürdő rendeltetésszerű használatával összefüggő kötelezettségekről, a határértéket meghaladó, napi UV sugárzási szint mértékéről, és a védelem nélküli napon tartózkodás ajánlott időtartamáról, illetve egyéb közérdekű információkról.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a saját biztonságuk és egészségük védelme érdekében, csak a kijelölt és ellenőrzött fürdőhelyeken fürödjenek.

 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)