A Chili-Trade új bátyai látogatóközpontjában jártak a szakmai konferencia résztvevői
Az elmúlt évtizedekben Bátya neve épp úgy összeforrt a
paprikatermesztéssel, mint Kalocsáé. Ám amíg Kalocsán régóta
megismerhető a fűszerpaprika múltja a Paprikamúzeumban, addig az alig
pár kilométerre lévő Bátyán ez év februárjáig erre nem volt lehetőség.
Azóta azonban egy családi vállalkozásnak köszönhetően ma már
Paprikamúzeum, Falumúzeum és a mai igényeknek megfelelő
fűszerpaprika-feldolgozó üzem is van a településen, amelyet a
Paprikafesztivál keretében is megismerhetett a nagyközönség.
A Chili Trade Paprika Manufaktúra Kft. és a Paprikavilág Kft.
által kialakított múzeumot és fűszerpaprika-feldolgozó üzemet a
Paprikafesztivál első, szakmai napjának zárásaként látogatták meg a
délutáni konferencia résztvevői.
A bejáratnál Guzsván Lászlóné Éva és férje Guzsván László
várta az érkezőket. Tőlük tudhatták meg, hogy a Chili-Trade
Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. 1994-ben alakult. A mostani
telephely összevonással régi álmuk vált valóra. Abban pedig, mint
mondják, örömüket lelik, hogy mindennapi munkájuk mellett a felnövekvő
generáció ámulatát vagy az idősebbek nosztalgiázását láthatják most
kialakított Paprikamúzeumukban, ahol az írásos dokumentumok mellett régi
eszközök segítik a fűszerpaprika történetének megismerését.
A látogatást a mintaboltban kezdte a csoport, ahol több mint 200 féle
termék közül válogathatnak a vásárlók. Van itt minden: fűszerpaprika
vászonzsákban, kerámia vászonzsákban, fakanállal, babafejjel, kis
szekérrel, vagy fémdobozban. Megtalálható itt a háziasszonyi,
félkilós-kilós kiszerelés is, de aki ajándékozni szeretne, vagy a
konyhát szeretné feldobni, az is jó helyen jár.
– Rengeteg ötletünk van, így évről-évre piacra dobunk valami újat.
Legutóbbi újításunk a fekete csomagolás, ami a prémium minőségre utal,
és amin mindenkinek megakad a szeme. De új terméknek számít a gulyás
fűszerpor is, amivel egy megfogalmazott igényre válaszként jöttünk ki –
tudatta Guzsván Lászlóné Éva.
A mintaboltból egyenes út vezet a Paprikamúzeumba, amely a bátyai
emberekről, az ő valamikori, paprikatermesztéssel összefonódott
mindennapjairól szól. A régmúlt megidézése az 1900-as évek elejétől
indul. Bátyai családi képek, mezőgazdasági eszközök, különféle
irományok, körlevelek, határozatok, egyezmények segítenek a múlt
felelevenítésében, amit a Guzsván család kiemelten tisztel.
– Múlt nélkül, annak tisztelete nélkül, nincs jelenünk sem – ezt sokszor
mondogatjuk, mert ebben hiszünk, és ennek okán hoztuk létre ezt a
múzeumot is – tette hozzá Guzsvánné.
A paprikaházban a paprika eredetétől kezdve a minőségi osztályozásán át,
a feldolgozásig az anno kézzel végzett, ma már gépesített
munkafolyamatokat is megtekinthették a látogatók.
A régi eszközök és a királyi fővegyésztől származó iratok böngészése
után felüdülés a falra festett bátyai töltés látványa, ami előtt egy
vízimalom makett emlékeztet az egykori paprikaőrlésre, és amit látva a
gyerekek többsége minden bizonnyal molnár szeretne lenni.
Ettől a tervtől pedig csak a külüvel lehet őket eltántorítani. A külü
egy paprikatörő szerkezet, amit konyhakész paprikapor készítésére
használtak. Rá kellett állni és taposni. E cikk írója gyorsan meg is
állapítja, hogy ez lehetett a prototípusa azoknak a ma már csak
fitnesztermekben látható taposó szerkezeteknek, amelyeket komoly
összegekért lehet használni – nos, ilyet az asszonyok anno, mondhatni
ingyen taposhattak, összekötve a munkát a testedzéssel.A múzeum után a telephelyet járta végig a csoport. Az úgynevezett
parasztudvaron és a pajtában is a földmunkákhoz használt eszközök
láthatóak, amelyeket a legkisebbek hintázás közben is megszemlélhetnek,
amíg szüleik a padokon pihennek. A Paprikamúzeum és Falumúzeum között
modern vendégház várja a vendégeket.
A Falumúzeumban tisztaszobát, konyhát és lakószobát is kialakítottak.
Nem lehet nem szeretni a nagy dunyhával vetett ágyat, a régi kis kék
virágokkal díszített tálakat és a korabeli viseletet öltő, a
lakószobában posztoló Józsi bácsit.
A Falumúzeum kialakításával nem csak a Guzsván család álma vált valóra. A
helyiek is valami olyat kaptak, amire kevés községnek van esélye. Az
idősek nosztalgiázhatnak itt, a gyerekek pedig talán könnyebben
elhiszik, hogy a Bezzeg a mi időnkben… kezdetű szülői-nagyszülői
mondatoknak van létjogosultságuk.
A múzeumból az udvaron át vezet az út a látványfolyosóhoz. Nem is lenne
igazi a hely paprikapalánták nélkül. Ebből is kaptak ízelítőt az érdeklő
látogatók. Azokból a fajtákból ültettek ide egy-egy sort, amelyeket
Kalocsa és Bátya környékén termesztettek az emberek.
A mintakertészet után a jelennel ismerkedhettek meg a résztvevők a
korszerű üzemben, amelynek látogatói folyosója képekben meséli el és
mutatja meg a különbséget a múlt és a jelen között.
Ezeken a képeken is bátyai emberek, életképek vannak, arról, hogy anno
hogyan dolgoztak, és ma miként dolgozzák be és fel a paprikát.
Az őrléstől az értékesítésig, minden folyamatról van egy régi és egy mai
kép, miközben üvegablakokon át a szárítószobában látható a most
feldolgozás előtt álló paprikarengeteg is, ahonnan átkerül az őrlő
szerkezetbe, majd csomagolva, vászonzsákba húzva a kereskedelmi
forgalomba kerül.