Megjelent a Gault&Millau 2015-ös magyar étteremkalauza, benne a 100
lejobbnak ítélt magyar étteremmel. Első a Costes, a második az Onyx, és a
ZONA bisztró a harmadik. A borászatok éttermei is jól szerepeltek.
A Gault&Millau Magyarország étterem és borkalauz célja, hogy a
független értékelés fair versenyt tegyen lehetővé, tükröt tartson a
magyar éttermi világnak. További célja az, hogy a jó éttermek
támogatást, reklámot kapjanak, és az Európa-szerte használt 20 pontos
rendszer révén lehetséges legyen a nemzetközi összehasonlítás a szakma
és a közönség számára - olvasható az étteremkalauz honlapján.
Az év konyhafőnöke 2015-ben Ádám Csaba (Olimpia étterem) lett, az
év borászata a tokaji Bott Pince, az év éttermének pedig a Borkonyhát
választották - ismerteti a Pénzcentrum.hu.
A Gault&Millau tesztelői alapvetően a konyha teljesítményét
értékeli. A tesztelők nem fedi fel magukat, kifizetik a számlát, megm
inden. Figyelik az alapanyagok minőségét, frissességét, az elkészítés
szakszerűségét, a technológiák helyes használatát, a kreativitást és
tálalást és az ár-érték arányt.

A kalauz pontozási rendszerében egyébként 19,5 pont jelöli a világ
legszűkebb élvonalához tartozó éttermeket, 19 pont ját akkor, ha a hely a
világ legjobb éttermeinek egyike, 17-18 a kiemelkedő, 16–15 a nagyon
jó, 13-14 a jó, a 11-12 a jó szívvel ajánlható konyhát jelöli.