2024.07.07, Vasárnap
Testközelből figyelhették meg az érdeklődők a fehér gólyák gyűrűzését Baja környékén
fotó: Bíróné Kubatov Mónika

Testközelből figyelhették meg az érdeklődők a fehér gólyák gyűrűzését Baja környékén

Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park

2024.07.04. 08:50

A Baja környéki településeken kaptak gyűrűt a madarak.

Idén június 14-én került sor a fehér gólyák nyilvános gyűrűzésére Baja környéki településeken - számolt be az eseményről a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele, a Békalencse.
A fehér gólya fiókák jelölését minden érintett település egy-egy helyszínén figyelemmel kísérhették az érdeklődők. A nyolc meghirdetett fészeknél összesen 560 fő (többségében óvodás és iskolás) vett részt az eseményen - olvasható Mórocz Attila természetvédelmi őr tudósításában.

 

 

Megsimogathatták a madarakat az érdeklődők

Mindegyik helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére és a fiókák megsimogatására. Az eseményről több bajai sajtóorgánum is beszámolt. Az eseményen 8 településen összesen 21 fészeknél 66 fióka volt, ezek mindegyike kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt. A fiókák méretében nagy szórás mutatkozott, kb. 3 hét volt a legkisebb és a legnagyobb fiókák kora között. A fiatal madarak kondíciója jónak mondható, úgy néz ki, az öreg madarak találnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot a környéken.

 

 

Augusztusig maradnak velünk a fehér gólyák

Sajnálatos módon a bátmonostori fészkekben idén nem nevelkedtek fiókák, ott meghiúsult a költés. Az idei évben 3-4 fióka volt a jellemző fészkenként, egyetlen fészekben volt csupán 1 fióka. A korábbi évhez képest kedvezőbbnek, míg általánosságban jónak mondható az idei fiókaátlag (3,14 fióka/fészek). A fiókák a kirepülést követően, várhatóan augusztus közepén hagyják el az országot, és kezdik meg a vonulásukat az afrikai telelőterületekre. A fióka-számok alakulása Baja térségében: 1 fiókás fészek – 1 db 2 fiókás fészek – 3 db 3 fiókás fészek – 9 db 4 fiókás fészek – 8 db. A nap során hat öreg madarat is sikerült beazonosítani a korábbi gyűrűzések eredményeképpen.
Az esemény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. Helyi Csoportjának (MME 7.HCS) szervezésében, az MVM támogatásával valósulhatott meg.

MegyeBajagólyamadárgyűrűzésDuna-Dráva Nemzeti Park