2024.07.23, Kedd
Fém és művészet - A nemzetközi alkotótáborban készült műveket állítják ki az IQ Kecskemét irodaházban
K-ARTS Művészeti Alapítvány facebook oldala

Fém és művészet - A nemzetközi alkotótáborban készült műveket állítják ki az IQ Kecskemét irodaházban

MTI

2024.06.28. 11:50

A Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ+) nemzetközi alkotótáborban készült alkotásokból nyílik kiállítás pénteken az IQ Kecskemét irodaházban - közölte az alkotóműhelyt szervező K-ARTS Művészeti Alapítvány kurátora, művészeti vezetője az MTI-vel.

Árvai István elmondta: az idei, június 10. és 28. között megrendezett alkotótábor csapatát Pál Katja szlovén képzőművész, Majoros Gyula képzőművész, Vinczellér Zsolt építőművész, Majoros Lili Zsófia, Hardi Ágnes, Kovács Tibor és Nagy Dániel szobrászművészek, Albrecht Fersch német képzőművész és Lilla von Puttkamer szintén német festőművész alkotta.

 

 

Ipari környezetben műalkotások születnek

A KASZ már két évtizede ad lehetőséget a magyarországi és a külföldi alkotóknak fémipari környezetben kísérletezni vágyó szobrászoknak, képzőművészeknek.
Kiemelte: a KASZ rendezvénye a maga nemében ritkaságnak számít, hiszen különleges a helyszín, ahol üzemi technológiák és ipari környezet ad hátteret az alkotáshoz. A műszaki folyamatok, eszközpark, a mérnöki tudás, a szakemberek támogatása nagyon jó lehetőségeket nyújt az innovatív gondolatoknak, az egyedi művek létrehozásához - tette hozzá.

 

Fotók: K-ARTS Művészeti Alapítvány facebook oldal

 

Új technikák, hangszerként használható műalkotások

A szervező szerint az alkotóműhely "hálózatba köti a fémszobrászat és a vizuális művészetek különféle ágait, irányzatait". Így kapcsolódnak össze magyar és külföldi acélszobrászok, festőművészek, grafikusművészek, dizájnerek vagy éppen fotóművészek, hogy friss műveikkel gyarapítsák a kortárs művészeti palettát. Kiváló az alkalom az ismeretek, munkamódszerek, gyakorlatok, az eszmék megtapasztalására, cseréjére - fogalmazott.
Mint mondta: az alkotótelep környezettudatossági, fenntarthatósági szempontból is példamutató, mert a műtárgyak jelentős része az újrafelhasználás jegyében készül, több esetben hulladék fémelemek újraértelmezésével, feldolgozásával.
 Árvai István azt is elárulta, hogy a feleségével érkező Albrecht Fersch a tábor ideje alatt készült acélszobra hangszerként is használható, a kecskeméti Majoros Lili Zsófia pedig egy ismert, de a táborban még nem használt technikát alkalmazott. Darabonként meghajlított, majd összehegesztett munkái bordázott betonacélból készültek - tette hozzá.
 A nemzetközi alkotótábort ezúttal is egy összegző tárlattal zárják, amely péntek délután nyílik meg az IQ Kecskemét irodaház mélygarázs kiállítóterében.

MegyeKecskemétIQ Kecskemét Kft.K-ARTS Művészeti AlapítványkiállításKecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion