2024.06.13, Csütörtök
Közeleg az influenzaszezon, ezekre figyelj, ha szeretnéd elkerülni

Közeleg az influenzaszezon, ezekre figyelj, ha szeretnéd elkerülni

K&H Bank Zrt.

2020.01.28. 11:42

Közeledik az influenzajárvány, az elmúlt időszakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint egyre többen fordultak orvoshoz, egyes kórházakban pedig látogatási tilalom lépett életbe. Ez a betegség korosztálytól függetlenül bárkit érinthet, ezért a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program ad néhány tippet, hogy milyen innovatív eszközök segíthetnek abban, hogy elkerüljük a megbetegedést és a komolyabb szövődményeket.

Hirdetés

Rövid időn belül megérkezhet az influenzajárvány, ugyanis az elmúlt időszakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint egyre többen fordultak orvoshoz: az utóbbi hetekben több mint 12 000 ember kereste fel háziorvosát influenzaszerű tünetekkel. „A K&H gyógyvarázs program 2003 óta a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, a K&H mesedoktorok pedig az ország szinte minden pontján mesével segítik a kórházban lévő gyermekek gyorsabb gyógyulását. Jól tudjuk ezért, hogy egészségünk megőrzésére érdemes egész évben nagy hangsúlyt fektetni, vannak azonban olyan időszakok, amelyek kiemelt jelentőséggel bírnak. Ilyennek tekinthető télen az influenzaszezon is. Az egyik leggyakoribb téli betegség megelőzése kapcsán általában az immunrendszer erősítése, a helyes táplálkozás, vitaminok fogyasztása, valamint a megfelelő mennyiségű mozgás jut eszünkbe először. A hagyományos módszereken felül azonban ma már innovatív megoldásokat is érdemes kipróbálni annak érdekében, hogy hatékonyan vegyük fel a harcot az influenza ellen, és egészséges, teljes életet élhessünk az év minden napján„ – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

 

A levegő tisztítása

Télen nem szívesen nyitunk ablakot, ezért a szobalevegő több házi port és számos kórokozót, allergéneket tartalmazhat, ráadásul az influenza vírus is a levegőben lebegő cseppeken keresztül terjed. Az időszakos szmog miatt akár a szellőztetés sem jelent hatékony megoldást, ezért tanácsos lehet a levegő tisztítására alkalmas eszközöket használni. Erre a célra alkalmas lehet olyan légtisztító berendezést választani, amely kiszűri a

szobalevegőből az apró részecskéket, a baktériumokat, vírusokat, gátat szabva ezzel a cseppfertőzések terjedésének és a szintén a légutakat terhelő allergiás tüneteknek

 

Szabad légutak

Ha a megfázás kezdeti tüneteit tapasztaljuk magunkon, fokozottan figyeljünk a légutak tisztítására. A felső légúti megbetegedések kivédésének egyik legjobb eszköze az inhalátor, amelyet nem csak betegség esetén érdemes használni, hanem ebben az időszakban akár rendszeres, megelőző jelleggel is. A beltéri párásító gépek alkalmazása segíti a megfelelő páratartalom elérését, ami szintén jótékony hatással van légzőszerveink egészségére, enyhítik a megfázásos tüneteket, orrdugulást, száraz köhögést.

 

Fertőtlenítsük digitális eszközeinket

A digitalizáció előretörésének köszönhetően az okostelefon, laptop, tablet a mindennapjaink szerves részévé váltak, az University of Arizona kutatói által végzett vizsgálat alapján azonban tízszer annyi baktérium található a mobiltelefonunkon, mint az illemhelyeken. Érdemes ezért a téli szezonban akár naponta fertőtleníteni ezeket az eszközöket, megelőzve a családon vagy munkahelyen belüli fertőzést.

 

Látogatási tilalom és meseolvasás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése alapján egyre több kórházban lép érvénybe látogatási tilalom. A kis betegeken segíteni vágyó mesedoktorok számára ezért azt javasoljuk, hogy meseolvasás előtt minden esetben tájékozódjanak az adott kórház honlapján, illetve a program www.khgyogyvarazs.hu oldalán, hiszen látogatási tilalom idején a meseolvasás is szünetel.

Megyeinfluenza