2024.04.19, Péntek
Megnyitotta kapuit a Cabernet Borturisztikai Látogató Központ
Bányai Gábor országgyűlési képviselő facebook

Megnyitotta kapuit a Cabernet Borturisztikai Látogató Központ

bacskiskun.hu, Bányai Gábor facebook

2019.09.23. 12:51

A Látogatóközpontban a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék építésének több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatják.

Hirdetés

Befejeződött a hajósi Pincefalu történetének egyik legnagyobb jelentőségű beruházása, a volt Cabernet fogadó Borturisztikai Látogatóközponttá fejlesztése, a projektátadó ünnepségét szeptember 21-én, szombaton délelőtt tartották. Az eseményen Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét és Bányai Gábort, a választókörzet országgyűlési képviselőjét, a város díszpolgárát, a szomszédos és a testvértelepülések polgármestereit, a megjelent nagy számú közönséget Estók Mihályné, Hajós város polgármestere a felújított, eredeti fényében ragyogó épületegyüttes előtt köszöntötte.

A településvezető a projekt előzményeiről szólva emlékeztetett: az egykori Cabernet fogadó 2013-ban, egy szerencsés vétellel a Hosszúhegyi Állami Gazdaság felszámolójától került az önkormányzat tulajdonába. A befektetés megtérült, mert Hajósnak a hozzá tartozó Pincefaluban mindeddig nem volt olyan épülete, amely kifejezhette volna a város elkötelezettségét az európai hírű, utcákba rendeződő pincerendszer, a hozzá tartozó szőlőültetvények, az azokat megművelő szorgalmas hajósi emberek mellett. Mint a településvezető rámutatott: a Látogatóközpont az ide érkező vendégek körútjának a kiindulópontja, egyben a Pincefaluban, a városban tett túrájának a végállomása.

 

A beruházás az önkormányzat tulajdonában lévő HajósSzolg Kft. munkálataival kezdődött. A közbeszerzési eljárás keretében helyi kivitelezővel, a DONEKO Kft-vel sikerült szerződést kötni. Ezzel a lakosság részéről is nagyobb volt az a kontroll, amely az épület felújításának végéig tartott – fejtette ki Estók Mihályné, a város polgármestere.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett, a fejlesztések közt is vannak kiemelt célok. A TOP pályázatoknál így került egyértelműen előtérbe a hajósi Pincefalu, a volt Cabernet fogadó turisztikai célú fejlesztése. A hajósi Pincefalu kitűnőbbnél kitűnőbb borházai és pincéi már csak azért is régen kiérdemeltek egy új, méretében is impozáns turisztikai központot, mert az Európában egyedülálló, 24 utcából, közel 1200 pincéből álló falu a legtöbb történelmi borvidék pincerendszerét nem csak hazánkban, de Európában is felülmúlja – mondta a közgyűlés elnöke. Hozzátette, a megyei önkormányzat azt reméli, a Látogatóközpont mint turisztikai attrakció új lendületet ad a pincefalu, az egyes borházak, pincék, és természetesen a hajósi borok iránti érdeklődésnek. Rideg László rámutatott: ugyan a megvalósításhoz első ütemben 180 millió forint állt rendelkezésre, de az új pályázati kiírások lehetőséget adnak az épülettel, illetve az alatta lévő pincerendszerrel kapcsolatos további célok megvalósításához.
 

Bányai Gábor köszöntő beszédében kifejtette: a volt Cabernet fogadó felújítása csak egy apró lépés abban a komplex fejlesztési csomagban, amely a turizmus fejlesztése mellett a szőlősgazdák, borászatok támogatását is magába foglalja. Az országgyűlési képviselő szerint a Hajós-Baja borvidék szívében, a hajósi pincefaluban, amely a legjobb borokat adja, a turizmus fejlesztése mellett meg kell újítani a szőlőtermesztést és a borászatokat is. Az új Borturisztikai Látogatóközponttal nem csak Hajós, a nevéhez köthető borvidék, de az egész ország lett gazdagabb - mondta Bányai Gábor. A képviselő szerint a borvidék és a pincefalu olyan kincse Bács-Kiskun megyének és a hajósi embereknek, amit mind a hazai, mind a külföldről érkező vendégeknek minél magasabb számban kell megmutatni, hiszen az itteni értékek, kincsek vetekszenek bármelyik borvidék erényeivel. Az országgyűlési képviselő azzal zárta mondanivalóját: biztos abban, hogy a most megvalósult projekt sikerének a város mellett az egész térség hasznát látja majd.

A nemzeti színű avatószalagot Rideg László, Bányai Gábor és Estók Mihályné vágta át, majd a polgármester az első tárlatvezetésre Kohl Gergelyt, az önkormányzat munkatársát kérte fel.

A Látogatóközpont elsősorban a borturizmushoz igazítva a régi és az új pincefaluról éppúgy képet ad, mint az azt létrehozó egykori és mai hajósi emberekről, borászati cégekről. A kiállítótérben a Hajós-Baja borvidék borai mellett a térség turisztikai vonzerejét képező épített örökség és a természeti értékek is láthatók - fejtette ki a tárlatvezető, aki a kerti diófából faragott Szent Orbán szobor mellett bemutatta annak készítőjét, a kalocsai Farkas Tibor szobrászművészt.

MegyeCabernet Borturisztikai Látogató Központ Hajós