2024.03.29, Péntek

Felújított otthont kaptak a bácsalmási gyerekek

mti

2017.10.06. 13:10

A bácsalmási gyermekotthon korszerűsítésére 95 millió forintot fordítottak, ebből elsősorban fűtés- és energetikai korszerűsítést valósítottak meg, de egyebek mellett belső átalakításokat is végeztek és új bútorokat is vásároltak.

Hirdetés

A gyermekvédelem akkor képes igazán betölteni a feladatát, ha életre szóló esélyt ad az állami gondoskodás rendszerében élő gyermekek számára - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken Bácsalmáson, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekotthona felújított lakásotthonainak átadási ünnepségén. 

Czibere Károly közölte: a gyermekvédelem évtizedekig egyet jelentett az elkallódással. A gyermekvédelem jelenleg is tartó, esélyt adó megújításának azonban nemcsak az a célja, hogy a gyermekek el tudják felejteni azokat a sebeket, amelyekkel érkeznek, hanem az is, hogy olyan kapaszkodókra tegyenek szert, amelyek egy életen keresztül elkísérik őket és segítik a boldogulásukat.
Az esélyteremtésnek több eszköze van, és ezek közül az egyik legfontosabb a nevelőszülői szolgálat kiterjesztése. Ennek érdekében a kormány az elmúlt években elérte, hogy ma már a 12 évesnél fiatalabb gyermekek a nagy, zsúfolt gyermekotthonok helyett nevelőszülőkhöz kerülhetnek. A hangsúly ugyanis az intézményi ellátásról folyamatosan a családias környezet megerősítésére tevődik át. Ennek érdekében nevelőszülői szolgálat foglalkozási jogviszonnyá vált, a nevelőszülők javadalmazása jelentősen nőtt, felkészítésük és továbbképzésük pedig ingyenessé vált.
A gyermekvédelem megújításának másik fontos lépése a nagy gyermekotthonok kisebb, családias intézményekre cserélése. A folyamat felgyorsítására a kormány 6 milliárd forintot biztosít. 
Beszélt arról is, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban indul el az az új továbbképzési program, amelynek keretében a szociális ágazat több tízezer dolgozója juthat ingyenes tanulási lehetőséghez a korszerű szakmai ismeretek megszerzése érdekében. 


A gyermekvédelem megújításának fontos része volt, hogy pályázati lehetőséget biztosítottak a fenntartóknak a lakásotthonok korszerűsítésére. Ezzel éltek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fenntartói is, akik gyermekotthonaikban szeretetteljes, gyógyító légkört és közeget biztosítanak. A gyermekeknek nemcsak ellátást és 24 órás figyelmet biztosítanak, hanem esélyt is egy teljes és boldog életre - fogalmazott az államtitkár.

 

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója elmondta: a kormányzat intézkedéseinek nyertesei elsősorban a gyermekek, nemcsak a szemléletmód, hanem a lehetőségek megteremtése miatt is, ami azt célozza, hogy minden gyermek családba kerülhessen .
Az emberierőforrás-fejlesztési operatív program keretében elnyert mintegy 300,5 millió forintból a bácsalmási gyermekotthon korszerűsítésére 95 millió forintot fordítottak. Ebből elsősorban fűtés- és energetikai korszerűsítést valósítottak meg, de egyebek mellett belső átalakításokat is végeztek és új bútorokat is vásároltak - ismertette. 

A bajai speciális fiúlakásotthon felújítására 43,5 millió forintot, a kecskeméti Napsugár gyermekotthonra 35 milliót, a hajósi Haynald gyermekotthonra 31 millió forintot, a szegedi Foltán József lakásotthonra pedig 23,5 millió forintot költenek - közölte. 

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató öt megyében és a fővárosban 23 lakásotthont működtet, csaknem 300 gyermeknek biztosítva teljes körű ellátást és megfelelő lakhatási körülményeket. Az elmúlt években európai uniós forrásból és a magyar kormány támogatásával több intézményt újítottak fel.

Megyebácsalmásbácsalmási gyermekotthonSzent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekotthon