2024.03.29, Péntek

Több mint 90 ezer diák kapott kóstolót a mézes reggeli program keretében

mti

2016.11.18. 13:40

A mézes reggeliket eredetileg Szlovénia indította el, majd több uniós tagország, köztük Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az iskolák részére a méhészek szakmai szervezete, az OMME biztosítja a mézet, így ezen a napon a gyerekek mézes teát és mézes kenyeret fogyaszthatnak reggelire. 

Hirdetés

Több mint 90 ezer diák kapott pénteken magyar termelői mézből készült reggelit az ország 486 iskolájában a Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület mézes reggeli programjának keretében. 

 

Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára elmondta: a méhészet a mezőgazdaság elengedhetetlen ágazata, az 1 millió 200 ezer méhcsalád gondozása több mint 20 ezer családnak jelent megélhetést. 
A hazai mézfogyasztás 2015-ben fejenként megközelítette az 1 kilogrammot. A szaktárca törekvése, hogy az évtized végére a fogyasztás elérje az európai átlagot, az 1,78 kilogrammot. 

Magyarországon a mézfogyasztás szezonális, főleg őszre, az influenza időszakára tehető, valamint az adventi és a karácsonyi ünnepkörhöz kötődik - tette hozzá.

Nagy István a méz egészségmegőrző szerepéről hangsúlyozta, a természetes méz számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését és erősíti a szívet. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, így kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra. Az európai mézes reggeli program egyik fontos célja népszerűsíteni az általános iskolás gyermekek körében a mézfogyasztást és az egészséges táplálkozást, hogy mézkedvelő fiatalokká, majd rendszeres mézfogyasztó felnőttekké váljanak.


Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, a magyar méhcsaládok 90 százaléka a szervezet 13 ezer 500 tagjának a birtokában van. 
Magyarország - az elmúlt két évtizedes átlagban - évi 20-25 ezer tonna mézet termel, ez az Európai Unió 27 tagállama által megtermelt méz 10 százalékát teszi ki. A hazai értékesítés mellett mintegy 15 ezer tonna mézet exportálunk, ennek nagy része Németországba, Olaszországba, Franciaországba és Angliába kerül, míg tíz százalékát Japánba, az Egyesült Államokba és az arab térségekbe szállítják.

Az egyesület elnöke elmondta azt is, hogy a méztermés mintegy fele egy átlagos évben akácméz, ennek oka, hogy Európa akácerdeinek kétharmada Magyarországon található.

KecskemétMegyemézMéhészeti Egyesületmézes reggeli program