2024.04.26, Péntek

A megyében van az Év Tájháza

mti, kormany.hu, denaszentbenedek.hu

2016.10.09. 07:30

A 2007-ben megnyílt Dunaszentbenedeki Tájház nyerte el idén Az év tájháza címet. A helyiek "a szerencse házának" nevezik. A benne lakók érintetlenül őrizték meg a 19. század végi ház formáját és lakberendezését.

Hirdetés

Az utolsó tulajdonos ragaszkodott a család hagyományos értékeihez, így a ház - homlokzatai és a tető héjazata kivételével - eredeti szépségében és szinte teljes berendezéssel vészelte át a falusi házak átalakításának divatját. A tájház berendezésében nincsenek máshonnan gyűjtött tárgyak. 

 

Kiállításaival nem csak a helyi hagyományokat igyekszik bemutatni, hanem jelentős szerepet játszik a faluban még megtalálható népi és tárgyi anyagok felkutatásában, feldolgozásában. A ház egyedülálló gyűjteményt mondhat magáénak, hiszen a ház utolsó, idős lakója mindent megőrzött a korábbi berendezési tárgyakból. Szakemberek bevonásával a helyi önkormányzat végezte a tájház felújítását és a korábbi lakó hagyatékára épült ház berendezését. A Tájház mára a falu kulturális és közösségi életének meghatározó pontja lett.

 

A Magyarországi Tájházak Szövetsége a Vas megyei Oszkón rendezte meg XIV. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját. V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a köszöntőjét követően átadta az „Év Tájháza” díjat, melyet Vargyas Mihály, Dunaszentbenedek polgármestere, és Posztobányi-Paulin Zsuzsanna tájház vezető vettek át.

 

A díjátadó után V. Németh Zsolt a Tájvédelem-értéktárak címmel bemutatta a magyarországi természeti és nemzeti értékek felépítését, egymáshoz kapcsolódását. Felhívta a figyelmet a tájidentitás csökkenésére, az elvárosiasodás általi negatív hatásokra, természetesen magyar ellenpéldát is bemutatva. Elismeréssel szólt a Tájházak értékmegőrző szerepéről, a nemzeti parkok és az egyre inkább elterjed erdei óvodák, ökoiskolák és hasonló zöld programok fontosságáról.

 

Az önkormányzat kezelésében működő tájházban példaértékű szakmai munka folyik. Nemcsak kiállításain keresztül törekszik bemutatni a helyi hagyományokat, hanem a faluban még fellelhető folklór- és tárgyi néprajzi anyag felkutatásában is tevékenyen részt vállal.

Fontos szerepe van a tájháznak az oktatásban is, elsősorban általános és középiskolásoknak nyújt a tantervhez kapcsolódó programokat, nyári táborokat szervez, helyi hagyományőrző csoportokat működtet. Emellett a település legkedveltebb közösségi terévé vált, így falunapok, fesztiválok és civil rendezvények rendszeres helyszíne.