2024.04.26, Péntek

Szent István ünnepe Újkenyérrel

kiskoros.hu

2016.08.22. 10:10

Az ünnepség után, hagyományteremtő célzattal idén először várták a kiskőrösieket a város négytorkú kemencéjéhez, hogy mindenki abban süsse meg ünnepi kenyerét.

Hirdetés

Augusztus 20-án, Szent István királyunk, az államalapítás és az új kenyér ünnepén idén is sokan gyűltek össze a katolikus templomba és a templom előtti térre.

Az ünnepség szentmisével vette kezdetét, mely előtt az Evangélikus Fúvószenekar szolgált, s melyet Bobek Tamás káplán mutatott be, szentbeszédet Seffer Attila atya mondott.

Az ünnepségen  Varga Andrea tolmácsolásában hallhatta a közönség a Szent István és az új kenyér című verset, majd Vörösváczki Melinda énekelte el az „Óh, Szent István, dicsértessék” című éneket. 

Ünnepi beszédében Domonyi László polgármester kiemelte államalapító királyunk szerepét, s hangsúlyozta az építő munka, a közösségek összetartozásának, az egymásért és nemzetünkért végzett szolgálat jelentőségét. Emellett köszöntötte Nagy Miklósnét, aki 15 éven keresztül népviseletbe öltözve osztotta az ünnepség után a megáldott kenyeret az embereknek. 

A katolikus énekkar szolgálata után Seffer Attila atya megáldotta és megszentelte a Gyepes Gabojsza, valamint Szűcsné Hajdú Mária által sütött ünnepei kenyereket, valamint a város borait, melyekből a Szózat közös eléneklése után mindenki részesülhetett. Az idei, megáldott és megszentelt Kiskőrös Város Vörösborával koccintott Domonyi László polgármester, Seffer Attila atya és Bobek Tamás káplán a város fejlődésére és az itt élők gyarapodására, egészségére.


Az ünnepség után a férfiak által beizzított kemencénél derűs, ünnepi hangulatban estig rakták a tüzet, dagasztották, kelesztették a cipókat. Estére kisültek a kenyerek, a pogácsák, s a baráti társaságok együtt fogyasztották el a kemencében sült finomságokat, s a tűz elhamvadása után is, estébe hajlóan beszélgettek.

forrás: kiskoros.hu