2024.03.03, Vasárnap

Füleljünk fülemülét!

2016.05.10. 10:38

Ma van Madarak és Fák Napja, igazán aktuális hát, hogy madarakkal kapcsolatos programot ajánljunk.

Hirdetés

Ma van Madarak és Fák Napja, igazán aktuális hát, hogy madarakkal kapcsolatos programot ajánljunk. Április végén és májusban a kora esti és éjszakai órákban csendül fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Hallgassa meg Ön is szakvezetéssel, mutatjuk, hogy a megyében hol és mikor.

1902. május 19-én, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Éppen 110 évvel ezelőtt, 1906-ban rendeletben írta elő Apponyi Albert, akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter, hogy évente egy napot az iskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madarakat és azok védelmének jelentőségét megismertesse. A Madarak és Fák Napjának megünneplésének időpontjául május 10-ét választották.

 

Van egy madár, aki májusban késő délutántól kora estig elbűvölő hangjával vonja magára a figyelmet. Ő a fülemüle, vagy másnéven csalogány. Elbűvölni persze a tojókat szeretnék a hímek, de dalolásukkal nekünk, embereknek is örömet okoznak.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) minden év áprilisában és májusában Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket. 

Április-május folyamán az országban több mint ötven helyszínen várják az MME szakemberei a természetszerető embereket, így természetesen Bács-Kiskun megyében is több helyszínen. Bár a fő attrakciót a fülemülék jelentik, a májusi estéken több más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni, megfigyelni, amiben az MME madarászai segítenek.

A program a meghirdetett, többségében könnyen megközelíthető települési helyszíneken általában a délután második felében, még világosban, az érdeklődők gyülekezésével kezdődik. Amint összegyűlik 15-20 fő, madarász terepi vezetőinkkel folyamatosan indulnak a madármegfigyelő csoportok.

A csoportvezetők a rövid, nem kimerítő, sétáló sebességű túra közben folyamatosan felhívják a figyelmet a kínálkozó látnivalóra, mesélnek a madarakról, beszélgetnek a vendégekkel, és természetesen kérdezni is lehet tőlük.

Amint az esti szürkülettel a többi madár elhallgat, rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért a csoportok nem ritkán két-három méterről hallgathatják az elképesztő hangerejű és változatosságú éneklést.

A program a sötétség beálltával zárul, mert ilyenkor a fülemülék néhány órára elhallgatnak, rövid pihenőt tartanak, hogy aztán éjféltől hajnalig folytathassák szerenádjukat.

Bács-Kiskun megyei helyszínek:

Kecskemét, Arborétum, május 13., péntek, 19 óra

Találkozó: Arborétum főbejárat

Vetített képes előadás és madárhang felismerő séta kb. 2 órában.

Információ és bejelentkezés: Sipos Istvánné Mónika, 30/689 7347, [email protected]

Izsák, május 14., szombat, 18 óra

Találkozó: Izsáki Művelődési Ház, 18 órakor
Kiselőadás a művelődési házban, a Kolon-tó madárvilágáról, különös tekintettel a fülemülére. Majd lovaskocsis túra a Madárvártára, közben madármegfigyelés, madárhangok hallgatása. Visszaérkezés várhatóan éjfélkor.
Részvétel előzetes jelentkezéssel!
Információ és jelentkezés: Morvai Edina, 70/4118- 445, [email protected]

Gara, május 14., 18 óra

Találkozó: garai benzinkút

Madármegfigyelés, az esti madárhangok megismerése

Információ és jelentkezés: Vogl István, 20/357-4719

Kiskőrös, Szücsi-erdő, május 15., 17 óra

Találkozó: kiskőrösi MOL benzinkút

Információ és jelentkezés: Kósa Gyula, 70/8660-646

 

Nyitó kép: AFP, cikkben fotók: MME/Orbán Zoltán

Galéria

Megyemadármegfigyelésmadarak és fák napjafülemüle