Hungary Challenge (Magyarország-kihívás) elnevezésű versenynappal vette kezdetét a követségi séfek idei összecsapása vasárnap Washingtonban, a tavalyi Embassy Chef Challenge Nagydíjának nyertese, Merényi Viktor tiszteletére.
Az idei nyolc induló számára a magyar diplomáciai képviselet ízmestere a magyar konyhára jellemző négy alapanyagból állított össze egy tikos kosarat, amelyből a versenyzőknek legkevesebb hármat kötelezően felhasználva kellett két óra alatt nyolc-nyolc főre főételt improvizálnia. Merényi Viktor, aki bajnokként nem vehet részt az idei összecsapáson, a paradicsom, a tejföl, a pisztráng és a fűszerpaprika kreatív kombinálását adta feladványul norvég, orosz, salvadori, jamaicai, koreai, új-zélandi, német és a trinidadi kollégájának.
A magyar követség séfje az MTI-nek elmondta, hogy némi meglepetésre a tejfölt
senki sem használta fel. A pisztrángot viszont a lehető legváltozatosabban
készítették el a szakácsok: a halat gőzölve, füstölve, grillezve és serpenyőben
is elkészítették. Merényi Viktor, aki a héttagú zsűriből csak a maga által
adott pontszámokat ismeri, norvég kollégáját az általa használt modern
technológia, az új-zélandit a kiemelkedő ízhatás, a salvadorit pedig az
elkészített étel rusztikus, családias hatása miatt tartotta említésre méltónak.
Az idei megmérettetés március 14-én zárul majd, és a magyar mesterszakács akkor
is tagja lesz az ítészek testületének. Merényi a tavaly versenyző 15
mesterszakács mezőnyéből a sous vide (vákuumos, lassú főzési) eljárással
elkészített marhaszegyével emelkedet ki, amelyet füstös lecsópürével töltött,
konfitált burgonyával, tejfölös tarhonyával és vörösboros mártással tálalt. A
fődíjat elnyerő ételkölteményhez 2006-os Vylyan Villányi Zweigeltet ajánlottak.
A
magyar séf először 2010-ben indult a washingtoni Embassy Chef Challenge-en,
akkor a második helyet szerezte meg. 2012-es győzelme után a versenykiírás
szerint nem nevezhetett. A washingtoni magyar séf korábban két világbajnoki
ezüst- és egy olimpiai bronzérmet nyert hidegtál-kategóriában, valamint
Magyarországon 2009-ben a Hagyomány és evolúció szakácsverseny egyik győztese
lett, a legkreatívabb étel elkészítésével.
Washingtoni megbízatása előtt Merényi Viktor a budapesti ötcsillagos Boscolo szálloda megbízott séfje volt, előtte a Four Seasons-ben és a Hyattben elégítette ki a legmagasabb szintű gasztronómiai igényeket.
Látványterveket mutatott be a tervező.
Többek között megújul az út- és járdaburkolat, valamint a közvilágítás is és további infrastruktúra fejlesztésekre is sor kerül.