2024.04.18, Csütörtök

Pál István emlékezetéről tartottak könybemutatót Halason

Pásztortűz Kulturális és Hagyományápoló Egyesület

2018.01.31. 13:00

Dr. Agócs Gergely docens, néprajzkutató, népzenész mutatta be január 29-én, hétfőn megjelent, Pál István mesél Egy nógrádi magyar pásztorember mesekincse című kötetét a kiskunhalasi Városi Könyvtárban.

Hirdetés

Végső István elnök köszöntötte a jelenlévőket, és felhívta a figyelmet arra, hogy a civil szervezet idén tízéves lett.

Agócs Gergely az előadásában, könyvbemutatóján részletesen beszélt az öreg dudással való első találkozásáról, és további kapcsolatukról. Az egyik legjobban dokumentált adatközlőként említette. Pál Istvánnal 1992-ben ismerkedtek meg, és huszonhárom éven át volt a segítségükre kutatásaikban.

István bácsi egy olyan mesebeli embernek tűnt, akit minden néprajzkutató maga elé képzel” – mesélte Agócs. Videó felvételeken keresztül idézte meg Pál István nógrádi pásztort, így az érdeklődők megismerhették rendkívül eredeti személyiségét. ,,Nekem könnyű volt a meséket megtanulnom, mert beleszülettem” – ilyen egyszerűen árulta el titkát Pál István, aki 1919. február 25-én született Kétbodonyban. Kanászként, majd juhászként dolgozott. Számtalan élmény és történet mellett Agócs Gergely a történelmi, néprajzi hátteret is felvázolta, ami meghatározta ezeknek az egyszerű, de mély műveltségű embereknek a tudását a Kárpát-medencében, illetve Nógrád megyében.

A nem rég megjelent könyv elején a bevezető tanulmányban Pál István hagyományos műveltségének kereteiről és életéről, míg a kiadvány második felében meséi olvashatóak, amelyhez hangzó- és mozgókép mellékletek is tartoznak CD-n és DVD-n.

KultúrakönyvbemutatóKiskunhalas Pál IstvánnéprajzkutatóDr. Agócs GergelypásztorNógrád