2024.04.19, Péntek

Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben címmel októberben konferencia Lakitelken

Katona József Múzeum

2016.07.12. 12:57

Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben.

Hirdetés

Ezzel a címmel szervez tudományos konferenciát a Kecskeméti Katona József Múzeum, Lakitelek – Kultúrművek, Tőserdei Pálinkaházában 2016. október 13–14-én​. A konferencia célja a régészet és a térinformatika együttes használata során megszületett módszerek és kutatások eredményeinek megvitatása egy szakmai találkozó keretében.

A térinformatika jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt két évtizedben. A mindennapok részévé vált a közigazgatástól a honvédelemig. A régészet sem kivétel, hiszen a terepbejárások tervezésétől, a lelőhelyszintű elemzésekig minden elemét képes támogatni a térinformatika tudománya.

Elérkezett az ideje egy olyan szakmai eszmecserének, ahol a látványos eredmények mellett főként a módszertannak kell nagyobb hangsúlyt kapnia. Legfontosabb cél, hogy a térinformatika megítélését helyre tegyék. A régészet számára a térinformatika jóval több, mint dokumentációs segédszakma. Szakmai találkozóval azt kívánják elérni, hogy az egymást ismerő, de párhuzamosan dolgozó szakemberek megosszák tudásukat, akár jövőbeli közös kutatás formájában.

Egy előzetes felmérés alapján, előre meghatározott témákban már eddig is nagy számban jelentkeztek hazai kutatók. 

forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum