2023.12.01, Péntek

Egyedi multifunkcionális termet kivitelezett a Merkbau Pannonhalmán

2016.05.25. 09:40

Hirdetés

Bensőséges ünnepség keretében adták át és szentelték fel a Pannonhalmi Főapátság legújabb fejlesztését május 23-án. A különleges multifunkciós terem kivitelezése a Merkbau Kft. és a Pápai Asztalos Kft. munkáját dicséri.

Néhány évvel ezelőtt, a kiskunhalasi székhelyű Merkbau Kft. volt a kivitelezője a Pannonhalmi Bencés Gimnázium új kosárlabda csarnokának, amely 2014 szeptemberében lett kész. Nem véletlen tehát, hogy az onnantól funkcióját vesztett régi tornaterem multifunkcionális közösségi térré alakításával is a Merkbaut bízták meg.

Nem csak a gimnázium és a Főapátság igényeinek kiszolgálására, hanem a környék kulturális központi funkciójának betöltésére alkalmas teret kellett létrehozni, amely egyszerre színház-, mozi-, konferencia- és koncertterem, ünnepségek helyszíne.

Ezek az igények a kivitelezők részéről is nagy szakértelmet igényeltek.

Ilyen volt a régi tornaterem...

A terem tervezésekor fontos szempont volt a kiváló teremakusztika biztosítása, a magas minőségű és egyenletes beszédérthetőség biztosítása előadások és prezentációk alkalmával. A tér különösen is alkalmas kisléptékű kamarazenekari koncertek fogadására.

...és ilyen lett

Az akusztikus zenéhez szükséges megfelelően nagy belmagasságot a korábbi terem mélyítésével lehetett elérni, a terem diffúz utózengését az egyedi kőrisfa burkolatok biztosítják.

A mennyezeti hangvetők, a tér oldalfalainak megtört kialakítása, a színpad egyedi rétegfelépítése és a teljes belsőépítészeti kialakítás mind a kimagasló akusztikai környezet megteremtését szolgálják.

A terem műszaki felszereltsége, a professzionális világítástechnika és hangrendszer, az audiovizuális rendszerek és a mozi újabb lehetőségekkel bővítik a terem felhasználhatóságát; a nyáron is temperálható környezet és a 268 darab egyedi zsöllyeszék pedig a megfelelő komfortérzetet biztosítják.

A színpad körüli karzaton további 50 férőhely került kialakításra, ugyanakkor a színpad átalakításával és pótszékek alkalmazásával közel 400 fős iskolai ünnepségek is megrendezhetőek.

Az átadási ünnepség végén Várszegi Asztrik főapát megköszönte az építő szellem és a szorgalmas kezek összehangolt munkáját. Szolgáljon ez a terem sokak szellemi gazdagodásra, belső, lelki növekedésére – mondta, majd hagyományosan a négy égtájat bejárva szentelte fel Pannonhalma legújabb közösségi terét.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság, bacsmegye.hu

Fotók:  Pannonhalmi Főapátság

Galéria

Kiskunhalaspannonhalmabencésközösségi térmultifunkciófelszentelés

Ajánló