2024.03.29, Péntek

Félegyházán rendezik meg a nagy múltú Európai Kőfaragó Fesztivált

mti, infokiskunfelegyhaza.hu

2017.04.03. 15:32

2017. május 19. és 21. között tizenhárom ország mintegy száz kőfaragó szakembere találkozik Kiskunfélegyházán az Európai Kőfaragó Fesztiválon.

Hirdetés

A jeles eseménnyel kapcsolatban ma (április 3-án) Csányi József polgármester, Kampfl János kőfaragó mester, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete elnöke, Csanádi Gabriella emc kőfaragó restaurátor, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete alelnöke, Bozóki István kiskunfélegyházi kőfaragó mester, kőszobrász és Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

Mint azt megtudtuk, a március végén lezárult nevezési határidőig 13 ország mintegy 100 kőfaragó szakembere jelentkezett a megmérettetésre. A Félegyházán megrendezésre kerülő Kőfaragó Fesztivál két témája a szecesszió és a puszta (élet a pusztán). A verseny követelményeként a leendő alkotásokat 40x40x20 cm-es hazai mészhomokkő alapanyagból kell megálmodni és kivitelezni a versenyzőknek.

Az Európai Kőfaragó Fesztiválok versenytémáit évről-éve a szervezők határozzák meg. Az idei év témája az Alföld szecessziós épített örökségének fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint a pusztai élet és magára a puszta egyedülálló szépségére. A szervezők nem titkolt célja a résztvevők kutatásra buzdítása volt, hogy felfedezzék: a természet védelme olyan különlegességeket örökített át a múltból, mint az ősborókás, a sík területek, a vadvirágokkal díszített legelők, a régi pásztoréletet idéző építmények és az őshonos állat- s növényvilág. A jelentkezők természetesen mindkét témát szabadon értelmezhetik, és versenymunkáikat mintegy 16 óra alatt készíthetik el a romhányi homokkőből. S fontos megjegyezni, hogy a versenyben résztvevők kizárólag kézi szerszámokkal dolgozhatnak.

Csanádi Gabriella, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipatestületének alelnöke a fesztivál történetét felelevenítve elmondta, hogy a találkozókat a németországi Freiburgban működő szakképző iskola koordinálta, majd 2005-ben a résztvevő országok megállapodtak az Európai Kőfaragó Fesztiválok jövőbeni, egységes rendszerben történő megszervezéséről. Kiemelte, hogy az Európai Kőfaragó Fesztivál történetének két évtizede alatt tizenkét alkalommal jeleskedtek a magyarok Európa legjobb kőfaragó-kőszobrászai között. Mint mondta, Magyarország 2004-ben kapta meg először a rendezés jogát. Festői környezetben, a fertőrákosi kőfejtőben találkozhattak a résztvevők. A létszám itt haladta meg először a százat.

Az Európai Kőfaragó Fesztivál kiskunfélegyházi megrendezésének ötletét először Bozóki István helyi aranykoszorús kőfaragó mester és kőszobrász egy baráti beszélgetés során vetette fel. S noha véleménye szerint az alföldi emberektől igen távol áll a kőszobrászat, a kőfeldolgozás és a kőmegmunkálás, de a témát illetően bőven van miből válogatni, hogy a szakma tehetséges fiataljai és mesterei meg tudják mutatni az idelátogatóknak a mesterség szépségeit. Hiszen a mára kihalófélben lévő kézműves szakmában évente mindössze 3-4 kőfaragó végez. Így minden lehető módon népszerűsíteni kell a fiatalok körében a kőfaragást. Ezért az Európai Kőfaragó Fesztivál egyik célja a mesterség népszerűsítése oly módon, hogy a kőfaragók, kőszobrászok a látogatók szeme előtt készítik el alkotásaikat, így megmutatva tudásukat és kreativitásukat. Ezen túl a fesztivál kedvelt találkozási lehetőséget teremt az európai országok fiatal szakembereinek, ahol a közös ünneplés mellett egymás munkáit is megismerhetik.


Az Európai Kőfaragó Fesztivál története 1997-ig nyúlik vissza. A dél-fancaiaországi Junas községben a korábbi alkotótáborokat váltotta fel a több ország fiatal kőfaragóinak részvételével zajló találkozó. A magyarországi Kőfaragó és Műkökészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete csapatának három kőfaragó kőszobrásza – Guth Bence, Szeidl János, Raatsch André - egy pad közös megfaragásával az első díjat szerezte meg. Két évvel később 1999-ben a kijutó magyar tehetségek ismét dicsőséget szereztek, ezőttal is Guth Bence révén. 2001-ben ugyancsak Freiburg adott otthont a találkozónak, majd 2003-ban az angliai Canterburyban gyűltek össze a szakkma tehetségei, hogy egy szökőkút káváját vízzel kapcsolatos elgondolásaikkal díszítsék.


Mint ahogy azt Kovács-Csonka Szilviától, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatójától megtudtuk, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete, Kiskunfélegyháza város önkormányzata, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Közhasznú Egyesülete által szervezett fesztiválon a verseny mellett az alábbi kísérő rendezvények biztosítják a gondalan szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget az édeklődők számára:

  • Városalapítók napi programok
  • „Minék itt a tér szabadtéri kiállítás és fesztivál
  • Ismerkedés a kővel: kézműves foglalkozások
  • Magyar Képzőművészeti Egyetem Kőszobrász tanszékének, valamint a művészeti szakiskolák meghívása versenyen kívüli alkotásra, bemutatkozásra.
  • Kőfaragó szakmát kiszolgáló iparosok bemutatkozása
  • Családi és gyermekprogramok
  • Kecskeméti programok, Városháza átadása
  • Megyei programok


A rendezvény fővédnöke Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár (Belügyminisztérium), védnöke pedig Csányi József Kiskunfélegyháza város polgármestere.

A korábbi versenyek az alábbi helyszíneken zajlottak:
1999. Freiburg – Németország
2000 Junas – Franciaország
2002. Freiburg – Németország
2003. Canterbury – Anglia
2004. Fertőrákos – Magyarország
2005-2008-2011-2014. Freiburg – Németország
2007. Junas – Franciaroszág
2009. Salzburg – Ausztria
2010. Saverne – Franciaország
2012. Trondheim – Norvégia
2013. Lincoln – Anglia
2015. Strasburg – Franciaország: magyar fiatalok I. helyezés
2016. Salzburg – Ausztria: magyar fiatalok I. helyezés
2017. Kiskunfélegyháza

A Félegyházán megrendezésre kerülő kőfaragó fesztivál programja a következő:

2017. május 19. (péntek)

  • 13:30 – 21:00 A résztvevők érkezése, regisztráció a fesztiválsátorban

2017. május 20. (szombat)

  • 8:00 A fesztivál megnyitója
  • 8:30 A kőfaragás megkezdése
  • 12:30 Ebédszünet
  • 13:30 A munka folytatása
  • 20:00 A munka befejezése, vacsora a résztvevőknek
  • 20:00 A rendezvénysátorban koncert, utcabál – Szeged Live Band

2017. május 21. (vasárnap)

  • 8:00 A munka folytatása
  • 12:00 Ebédszünet
  • 14:30 A kőfaragás befejezése
  • 15:30 Eredményhirdetés, az elkészült munkák díjazása
  • 17:00 Rendezvény zárása

Az Európai Kőfaragó Fesztivál Kiskunfélegyházán a közel két évtizedes múltú „Városalapítók Hete’ (2017. május 15-21.) rendezvénysorozatához kapcsolódik. A település alapításának ünnepén gazdag kulturális programkínálat várja az idelátogatókat. A városalapítókról szentmisén emlékeznek meg, majd ünnepi képviselőtestületi ülés keretében adják át a település kitüntetéseit. A gyermekprogramok között bábszínházi előadások, koncertek és kézműves foglalkozások kaptak helyet, de lesz gólyalábas produkció és népi játéktér is. Idén is felvonulással köszöntik a város ünnepét az olaszországi Feltre testvértelepüléséről érkező zászlóforgatók, az esti koncertek fellépői között pedig Nagy Ferót és a Beatrice-t, Dér Henit, Kocsis Tibort és Rúzsa Magdit köszönthetjük majd.

KiskunfélegyházakőfaragásEurópai Kőfaragó Fesztiválszabadtéri kiállítás2017 májuskőszobrászat