2024.04.23, Kedd

Gubcsi Lajosnak válogatás-élőtárlata nyílt Kiskunfélegyházán

felegyhazikozlony.eu

2017.01.23. 15:10

„Élőtárlat” címmel Gubcsi Lajosnak, a Magyar Művészetért Díj kuratóriumi elnökének, kortárs képzőművészeti gyűjteményéből nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban január 19-én.

Hirdetés

A magyar kultúra napjához kapcsolódó félegyházi események első tárlatán Csányi József polgármester köszöntötte a megjelenteket, és méltatta a kultúra ünnepét. Gubcsi Lajos személyes hangvételű tárlatvezetést tartott. Az esten énekkel közreműködött Varga-Fekete Viola és Varga-Fekete Zsófi, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-Zene Iskola diákjai.

Ünnepi köszöntőjében a polgármester szólt a magyar kultúra napjának jelentőségéről, amelyet 1989 óta január 22-én ünnepelünk. - A reformkor nagy költője, szónoka, politikusa Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Ilyen himnuszt egyetlen európai nép sem mondhat magáénak, mint amilyet nekünk hagyott örökül. Sokan azt vallják, hogy a mi nemzeti imánk, himnuszunk túl depressziós, mert nem buzdít csatára, nem tölt el bennünket felsőbbrendűséggel, büszkeséggel. Nem méltat királyt, uralkodót, történelmi hőst. Sokkal inkább nemzeti identitást, önszemléletet sugall.

Mi magyarok, ha bármilyen eseményen, nemzeti, kulturális vagy sporteseményen felcsendülni halljuk, mélységes áhítattal, meghatódottsággal hallgatjuk, énekeljük. Végiggondoljuk nemzetünk viharos múltját és felidézzük azokat a történelmi nagyságokat, akiknek köszönhetjük, hogy nemzetünk a veszteségeink ellenére megmaradt. Megőriztük hagyományainkat, értékeinket, magyarságunkat, hazaszeretetünket és kultúránkat.

A Magyar Kultúra Napján a kulturális élet szereplői: művészek, rendezvények kerülnek középpontba, akik a különböző művészeti ágakon keresztül nemre és korra való tekintet nélkül értékeket közvetítenek.

Kiskunfélegyháza kiváltságos és nagyon szerencsés helyzetben van. Azért, mert évszázadokra visszatekintve is komoly kulturális múlttal rendelkezik. Büszkék lehetünk azokra az ősökre – Móra Ferenc, Petőfi Sándor, Holló László személyében –, akiknek életútja Kiskunfélegyházához szorosan kapcsolódik. Elmondhatjuk, hogy ma is élnek közöttünk kiváló emberek, alkotók , akik nemcsak a kiskunfélegyházi, hanem a magyar kultúrát is meghatározzák - tette hozzá Csányi József.

Gubcsi Lajos személyes élménnyel kezdte tárlatmegnyitóját: hogyan lehetek én ilyen gazdag? Olyan gazdag, hogy Félegyházán az elmúlt 18 évben – különböző okokból – a 24. alkalommal állhatok itt önök előtt? Ezen gondolkodtam ide fele jövet. De a válaszra is rájöttem. Nem biztos, hogy sok honfi van az országban, akit saját városa megtisztel ennyiszer, szeretettel hív, és teremt lehetőséget könyvei, tárlatai bemutatására. Ezért lehetek én ilyen gazdag, amit köszönök mindenkinek.  

A Magyar Művészetért Díj kuratóriumi elnöke a kiállításról elmondta, hogy reményei szerint gyűjteményének kiállított darabjai jól tükrözik a magyar modern realizmust, elsősorban a festészetben, de a kisplasztikák révén betekintést nyújt a szobrászat világába is.

A tárlatmegnyitó után Gubcsi Lajos az Ybl-, Kossuth-, és Prima Primissima-díjas, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Makovecz Imre alkotásával ajándékozta meg Csányi József polgármestert.

Az „Élőtárlatot” március elejéig tekinthetik meg az érdeklődők a könyvtár nyitvatartási idejében.

Galéria

KiskunfélegyházaMagyar Kultúra NapjakiállításGubcsi LajosélőtárlatPetőfi Sándor Városi Könyvtár