2024.07.16, Kedd

Lányokat toboroz duális képzésére a Mercedes-Benz Gyár

2015.12.16. 18:10

Négy szakmában várja a tanulókat a kecskeméti Mercedes-Benz

  • A Daimler AG. stratégiai törekvése, hogy a nők is mind nagyobb számban vállaljanak munkát a német márka autógyáraiban. A vállalat a Girl’s Day elnevezésű nyílt napon népszerűsítette a pályaválasztás előtt álló lányok számára az autóipari szakmákat.
  • A Mercedes-Benz kecskeméti gyára sokféle formában segíti a szakiskolai tanulók és főiskolai hallgatók bevonását a munka világába. Ennek egyik formája a duális képzési rendszerben való részvétel, ami 2011 óra sikeresen működik. 
  • A lányok négy szakma rejtelmeibe kaptak betekintést a nyílt napon: a karosszéria-előkészítőben motorháztetőt festettek, a szerszámkészítő üzemben alumíniumszívet hajtogattak.

Négy szakmába kaptak betekintést a pályaválasztás előtt álló és az autóipar iránt érdeklődő általános iskolás lányok kedden a Mercedes-Benz Oktatási Központ nyílt napján Heliporton. A kecskeméti autógyár a németországi tapasztalatoknak megfelelően szeretné növelni a hölgyek arányát a gyártásban. A Girl’s Day elnevezésű programot német mintára 2013-ban rendezték meg először Kecskeméten.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a Gáspár András és a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskolákkal együttműködve 2016 szeptemberében is elindítja gyakorlatorientált duális képzését. A három éves szakmai oktatás menetét az utánpótlás igényekhez igazodva dolgozták ki. Az elméleti ismereteket a szakképzésért felelős intézményekben, a gyakorlati tudást a termeléssel azonos oktatási és gyártási körülmények között, a Mercedes-Benz oktatási központjában és az autógyárban sajátítják el a diákok.

A Daimler AG sokféle formában segíti a szakiskolai tanulók és főiskolai hallgatók bevonását a munka világába. Ennek egyik formája a duális képzési rendszerben való részvétel, aminek a meghonosításában úttörő szerepet vállalt a Mercedes-Benz kecskeméti gyára. A 2011 óta sikeresen működő program hosszú távon kínál kiváló, versenyképes ismereteket a szakiskolától egészen főiskoláig. A duális szakképzésre és főiskolai képzésre is sokszoros túljelentkezés van. 2014 májusában végzett az első 28 középiskolai tanuló, akik mindannyian állásajánlatot is kaptak a Mercedes-Benz gyárában. Tovább erősíti a vállalat reputációját, hogy az idén a kecskeméti gyár lett Magyarország legvonzóbb munkaadója a Randstad országos felmérése alapján.

A Daimler AG. stratégiai törekvése hazánkban is az, hogy tehetségükkel és szorgalmukkal a lányok is mind nagyobb számban járuljanak hozzá a Mercedes-Benz magyarországi eredményességéhez. E célt szolgálta a keddi nyílt nap, amire a város négy általános iskolájából mintegy hatvanan érkeztek.

A diákokat Melanie Ebert, a HR-osztály toborzásért felelős vezetője köszöntötte, majd egy közös fotózás következett a magyar gyártósorok egyik büszkeségével, a Mercedes-Benz CLA-val. Egy vállalati imázsfilm megtekintése után a járműkarosszéria-előkészítő és felületbevonó, a gépjármű mechatronikus, a mechatronikus karbantartó és a szerszámkészítő szakmákkal ismerkedtek a fiatalok. Tették mindezt tanulók vezetésével, játékosan: különféle alakzatokat fújtak a motorháztetőre, egyszerűbb méréseket végeztek, fémkarikát hajottak egy kanyargós pályán, különböző formákat hajtogattak alumíniumból. Az érdeklődő lányok termelésben dolgozó nő művezetőkkel is találkoztak, akik válaszoltak kérdéseikre.

 

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2012 márciusában nyitotta meg gyárát; és mára már Magyarország meghatározó befektetője és munkaadója lett.

Az első Magyarországon is gyártott termék a B-osztály volt; míg 2013-ban a négyajtós CLA coupé, illetve 2015 januárjában a kombi CLA Shooting Brake gyártását is megkezdte a kecskeméti gyár. Külön büszkeség, hogy ez utóbbi két típust kizárólag itt Magyarországon gyártják az egész világ - több mint 180 ország – részére.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közel 4.000 munkavállaló számára biztosít munkahelyet, valamint 32 hazai székhelyű beszállítóval dolgozik.

A Mercedes honosította meg a duális képzést hazánkban; a 2011 óta sikeresen működő program hosszú távon kínál kiváló, versenyképes ismereteket a szakiskolától egészen főiskoláig, és ezáltal biztos karrierlehetőséget. A duális szakképzésre és duális főiskolai képzésre is sokszoros túljelentkezés van, ami szintén annak bizonyítéka, hogy a régió egyik legvonzóbb munkaadójának tartják a kecskeméti gyárat, illetve eredményesnek a gyakorlatorientált képzést. Tavaly májusban fejezték be tanulmányaikat az első duális szakképzésben résztvevők, a duális főiskolai képzésben pedig 2016-ban kerülnek ki az első diplomások.

A Mercedes-Benz gyár kiemelt figyelmet fordít Kecskemét és a régió fejlődésére, valamint a jövő generációjának, és a hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok segítésére oktatás, sport, kultúra és szociális ügyek területén.

Galéria

KecskemétMercedes-BenzGirl’s Day