2024.04.23, Kedd
Engedély nélkül üzemeltetett autóbusz forgalmi engedélyét vonta vissza a bács megyei közlekedési hatóság
Illusztráció, unsplash.com

Engedély nélkül üzemeltetett autóbusz forgalmi engedélyét vonta vissza a bács megyei közlekedési hatóság

Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

2023.04.30. 10:00

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya 2023. április 22. napján összehangolt ellenőrzési akciót hajtott végre Hetényegyháza belterületén a Járműforgalmi Osztály és a Fogyasztóvédelmi Osztály részvételével, amely egy külföldi úti céllal szervezett autóbuszos személyszállítási tevékenység célzott ellenőrzésére irányult.

Hirdetés

Az ellenőrzés előkészítése során a hatóságok munkatársai előjegyeztették részvételi szándékukat a közösségi médiában is meghirdetett autóbuszos kirándulásra, majd az indulás napján az egyik felszállási helyszínen, a viteldíj kifizetését, azaz a próbavásárlás megvalósulását követően, kilétüket felfedve, megkezdték az 55 fő szállítására alkalmas autóbusz műszaki állapotára, a vezetési- és pihenőidőkre, valamint a tevékenység végzéséhez szükséges engedélyekre vonatkozó előírások betartásának hatósági ellenőrzését -  számolt be róla a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal.

Az ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy a vállalkozó a tevékenységét személyszállítási engedély nélkül, a vezetési- és pihenőidő be nem tartásával, továbbá egyéb szabályok megsértésével végezte, ezért a közlekedési hatóság érvénytelenítette a jármű forgalmi engedélyét és azt a helyszínen bevonta, így a jármű a tervezett külföldi úti célját nem teljesíthette.

A tevékenység végzésére vonatkozó szabályok együttes megsértése esetén a közlekedési hatóság akár 2,2 millió forint bírsággal is sújthatja az autóbusz üzemeltetőjét.

Az autóbuszos személyszállítás és az autóbusz üzemeltetés különösen nagy felelősség, amely tevékenység engedély nélkül, illetve szabálytalan módon történő végzése jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot képvisel, ezért a közlekedési hatóság a jövőben is rendszeresen és kiemelten ellenőrzi a személyszállító vállalkozásokat és járműveiket.

 

 

 

KecskemétBács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatalautóbusz