2024.04.20, Szombat
Kemény Gyula restaurátorművész magángyűjteményéből válogatott tematikus kiállítás nyílik Kecskeméten
Fotó: Bozsó Gyűjtemény / Facebook

Kemény Gyula restaurátorművész magángyűjteményéből válogatott tematikus kiállítás nyílik Kecskeméten

MTI

2023.03.22. 10:37

A magángyűjtemény Magyarország egyik legjelentősebb, méltán elismert kollekciója.

Hirdetés

Kemény Gyula magángyűjteményéből válogatott tematikus kiállítás nyílik a kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében a Bozsó Gyűjteményben szerdán.

Bozsó János, a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény elnöke, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: Kemény Gyula restaurátorművész magángyűjteménye Magyarország egyik legjelentősebb, méltán elismert kollekciója, amelyet az 1990-es évektől tudatos építkezéssel formált a festőművész, restaurátor műgyűjtő.

Kiemelte: a nagybányai festészet újrafelfedezése jelentette a műgyűjtemény kiindulópontját, majd egyre karakteresebben a francia művészet hatásait integráló, hazai modernista alkotókkal bővült, párhuzamosan az alföldi iskola releváns műveinek jelenlétével.

A kurátor kiemelte: válogatásában olyan alkotásokat mutat be a Bozsó Gyűjtemény a kollekcióból, amelyeken jól felfedezhető a modern francia áramlatok újító hatása a 20. század progresszív magyar festészetében. A kiállított anyagban az impresszionizmustól a kubizmusig ívelő irányzatok stílusjegyei, illetve ezek szintézise fedezhető fel, a teljesség igénye nélkül.

Magyar mesterek francia nyomvonalakon címet viselő kiállítás azokat a tendenciákat mutatja be, amelyek a 19-20. század fordulójától nyomon követhetőek a főként Párizsban tanuló, rövidebb, vagy hosszabb ideig francia földön alkotó magyarok munkásságában, főként a nagybányai és kecskeméti kolónia, valamint a Nyolcak mesterei közül.

A Cezanne-i kompozíciós szerkezetnek, a fauve-ok kolorizmusának ismerete szervesül Czigány Dezső, Berény Róbert bemutatott alkotásain. A Matisse-tanítvány Perlrott Csaba Vilmos több csendélettel, akttal szerepel, egyes művein a francia főváros is feltűnik konkrétan, illetve jelzésszerűen a háttérben. Iványi Grünwald Béla Kecskeméti Tahiti-je a gauguini elveket, a neós Ziffer a fauve-okat idézi meg, Farkas István különös, keleties hangulatú Vörös kalitkája már az absztrakció felé mutat a szubjektív válogatásban - sorolta Bozsó János.

A Kemény-gyűjtemény csaknem harminc alkotása március 22-étől május 7-éig látogatható, csütörtöktől vasárnapig a kiállítóterem nyitva tartási idejében.

KecskemétművészetkulturakiállításBozsó Gyűjtemény