2024.04.18, Csütörtök

Nagy érdeklődés mellett zajlott a FINETA 4.0, azaz a Fiatal Neonatológusok Találkozója Kecskeméten 2019 június 6-8-án a Four Points by Sheraton hotelben. Az újszülött-gyógyászattal foglalkozó orvosoknak és szakembereknek szóló szakmai rendezvényt immár negyedik alkalommal szervezte meg a Bács-Kiskun Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekosztálya.

Hirdetés

A kongresszus megkezdése előtt pénteken sajtótájékoztatón hirdették ki – a kenguruzás világnapja alkalmából – a Melletted a helyem Egyesület által szervezett „kenguruverseny” eredményét. Az összesített versenyben negyedszerre, 2019-ben is a Bács-Kiskun Megyei Kórház PIC részlege, azaz az intenzív koraszülött osztály nyert meg.

 

 

Idén az egyéni rekordot is szintén egy kecskeméti édesanyának sikerült felállítani. Kovács Judit kisfia, Olivér 2019. március 21-én 27 hétre és hat napra látta meg idő előtt a napvilágot, 1400 grammal. A kórház egy csokor virággal köszöntötte Juditot és az immár 11 hetes, 2500 grammos Olivért. A család ezen kívül a Mellettem a helyed Egyesülettől az elismerés mellett nagy értékű ajándékokat – babakocsit, Adamo hintát és autósülést- kapott, a nyertes koraszülött részleg pedig 200 ezer forint értékben pénzjutalomban részesült.

A sajtótájékoztatón részt vett Sebestyén Beáta egészségpolitikai főosztályvezető, dr. Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke, Nagy Lívia és dr. Nádor Csaba a Mellettem a helyed Egyesület képviselői, a megyei kórház részéről pedig dr. Svébis Mihály főigazgató, dr. Kelemen Edit koraszülött részlegvezető főorvos és dr. Tálosi Gyula a Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa.

 

 

Dr. Svébis Mihály kórházigazgató elmondta: a megyei kórháznak immár négy családbarát osztálya van: a PIC, a szülészet-nőgyógyászat, a pszichiátria és a fizikoterápia. Tavaly pedig a kórház kapta meg az országban elsőként a családbarát díjat.

Nádor Csaba kifejtette: szerették volna, ha idén már nem Kecskemét nyeri a kenguruzást, így szigorították a kritériumokat, és csak az 1400 gramm alatti babákat nézték. Ennek ellenére is Kecskemét győzött, melyhez szívből gratulált. Dr. Kelemen Edit mosolyogva hozzátette: az élet úgy hozta, hogy több kis súlyú gyermek született, így a legnagyobb meglepetésükre mégis megint ők kenguruztak a legtöbbet. Ezt követően munkatársainak mondott köszönetet egy-egy szál rózsával.

 

 

A kenguruzás életet menthet

 

A kengurumódszer, melynek lényege a bőr-bőr kontaktus létrejötte az édesanya vagy az édesapa mellkasán, elengedhetetlen a legapróbb koraszülött babák kiegyensúlyozott fejlődéséhez. A számukra rendkívül fontos nyugodt és biztonságos helyzeten túl, számos pozitív élettani hatása révén, az egyre fejlődő technikai feltételek mellett, a legjobb módszere az őket fenyegető súlyos károsodások megelőzésének, így a tüdőbetegség, a fertőzések kivédésének. Ez utóbbiban az anyatejnek van jelentős szerepe, melynek mennyisége egyértelműen emelkedik a kenguruzva töltött órák után. A WHO több mint 20 éve kutatja a kenguruzás, vagyis a bőr-bőr kontaktus hatékonyságát, melynek eredményeképp mára a módszert az egyik leghatékonyabbnak tartják a koraszülött fejlesztésében.

KecskemétKenguru díjDr. Kelemen EditFiatal Neonatológusok TalálkozójaBács-Kiskun Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályakengurumódszerbőr-bőr kontaktuskenguruzás világnapjaPICkoraszülött