2024.04.26, Péntek

Kecskeméten kétszeresére nőttek a lakásárak hét év alatt

privatbankar.hu

2018.08.16. 12:17

Felpörgetik a vidéki ingatlanpiacot az autóipari beruházások: több helyen húsz százalékkal is emelkedett az eladásra kínált ingatlanok értéke a tavalyihoz képest – derül ki az Otthon Centrum legfrissebb felméréséből.

Hirdetés

A legdrágább vidéki lakások Sopronban vannak, de Győr, Debrecen és Kecskemét árai is vetekszenek a külső pesti kerületekével. A nagy autóipari cégek fejlesztései egyértelműen növelik a lakások értékét: Kecskeméten kétszeresére nőttek az árak hét év alatt, a debreceni lakásárakat pedig a BMW-beruházás húzza majd.

A második legdrágább megyei jogú városban, Győrben az Audi új üzeme és kutatás-fejlesztési központja hajtja még feljebb az amúgy is magas négyzetméterárakat. Kecskeméten a Mercedes-gyárnak köszönhetően közel megduplázódtak az ingatlanárak az elmúlt hét évben: az alföldi városban a téglalakások ára a harmadik legmagasabb a vidéki városok között. 

Közelítenek Pesthez  

Debrecen, Győr és Kecskemét átlagárai már a külső pesti kerületekével vetekszenek: a téglaépítésű használt társasházi lakásokra megkötött adás-vételi szerződések alapján a négyzetméterárak (sorrendben)  238, 337 és 326 ezer forint körül vannak.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint mindez azt jelzi, hogy az ingatlanpiacot - a földrajzi és kulturális adottságok mellett - jelentősen befolyásolják a gazdasági beruházások, elsősorban a munkahelyteremtő és a közlekedési-infrastruktúrát javító fejlesztések. 

Az élen Sopron, hátul Salgótarján

A legdrágább hazai nagyváros egyébként Sopron, ahol a téglaépítésű társasházi lakások átlagos négyzetméterára 359 ezer forint. Legolcsóbban pedig az észak-magyarországi régióban lehet ingatlant venni: a legalacsonyabb négyzetméterárat Ózdon és Salgótarjánban jegyezték fel minden lakástípus tekintetében. 

A legnagyobb mértékű növekedés Tatabányán és Zalaegerszegen volt. Itt a válság mélypontjához képest megduplázódott a tégla építésű társasházi lakások átlagára: Tatabányán 202 ezer, Zalaegerszegen csaknem 225 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért. A vidéki lakások ára 2014 óta emelkedik.

A kedvező trendek hatására a vidéki ingatlanpiacon is számos befektetési lehetőség kínálkozik - emelik ki az Otthon Centrum szakértői. A hagyományos egyetemi központokban, így Debrecenben vagy Győrben bruttó 7-8 százalék körüli hozamok várhatóak a bérbeadásból, míg Kecskeméten vagy Tatabányán a jelentős munkahelybővítések nyomán akár 10 százalék körüli hozam is elérhető.

forrás: privatbankar.hu

KecskemétKecskemétlakásárak