2024.06.25, Kedd
Új hegesztő-gyártócsarnokkal bővült a kecskeméti acélszerkezet-gyár
Fotók: Bacsmegye.hu

Új hegesztő-gyártócsarnokkal bővült a kecskeméti acélszerkezet-gyár

mti

2017.08.30. 12:01

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretein belül több mint 583 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette a Kész Ipari Gyártó Kft. 1,17 milliárd összértékű kapacitásbővítő fejlesztését.

Hirdetés

Az 1,17 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztés támogatásáról szóló okirat és az új gyártócsarnok átadásán szerdán Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár elmondta: a kormány kiemelt feladatának tekinti segíteni versenyképességük megtartásában és növelésében azokat a vállalkozásokat, amelyek nagyban hozzájárulnak a nemzetgazdaság teljesítményéhez, de a szigorú előírások miatt elesnek az uniós pályázati források többségétől. A KÉSZ Kft. ezek közé tartozik. A vállalat az acélszerkezet gyártás területén ugyanis komplex, a tervezéstől a gyártáson át a szerelésig, a piaci igények teljes palettáját lefedő szolgáltatást nyújt, de jól ismert az újítási, innovációs képességéről is - tette hozzá.     

Az államtitkár kiemelte: a 2015-ben elindított nagyvállalati beruházási program támogatásának elnyerése csak komoly gazdasági eredményekkel lehetséges. Ugyanakkor a támogatás az állam számára is előnyös, hiszen a bővülő vállalati termelés és a munkahelyek számának, illetve a béreknek a növekedése emelkedő költségvetési bevételeket is jelent.     

Mint mondta: a program keretében 2015 óta 49 nagyvállalat több mint 70 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő beruházásának elindítását segítették elő, és összességében mintegy 1650 új munkahely létrejöttéhez járultak hozzá. Beszélt arról is, hogy ebben az évben is legalább 15 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. Ugyanakkor a programban való részvétel feltételei néhány pontban változtak. Előnyt jelent ugyanis, ha a fejlesztések kapcsolódnak az Irinyi tervhez és az Ipar 4.0 megoldások alkalmazásához, a támogatott vállalkozások pedig előleget vehetnek igénybe.     

Lepsényi István hangsúlyozta, stabil fejlődési pályán áll az ország, amit az eredmények is jól mutatnak. Az idei adatok szerint a második negyedévben 3,2 százalékkal növekedett éves összevetésben a magyar gazdaság teljesítménye. A bővülés üteme 2017-ben 4,1 százalékos, 2018-ban pedig 4,3 százalékos lehet. Mindehhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a foglalkoztatottak száma rekord magasságba, 4,4 millió fölé emelkedett és a munkanélküliség továbbra is alacsony, jelenleg 4,2 százalékon áll - sorolta.     

Uhrinyi Balázs, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. ügyvezetője elmondta: a KÉSZ fennállásának 35 éve alatt 29 országba exportált szerkezeteket. Ezt a lehetőséget csak folyamatos fejlesztéssel lehet fenntartani, hiszen a térségben óriási a verseny.     

Mint mondta: az új gyárrészleg kialakítását a megnövekedett hazai és nemzetközi megrendelések indokolták. Az új csarnoknak köszönhetően 40 új munkahely jön létre, és ezáltal a kecskeméti KÉSZ acélszekezetgyár kapacitása 30 százalékkal nő majd. A gyár az új gépeknek és eszközöknek köszönhetően - a kapacitásnövekedés mellett - nagyobb méretű acélszerkezetek gyártására is alkalmas lesz.     

A projekt keretében a meglévő nyitott, fedett raktér épületét burkolták körbe, és így egy zárt gyártócsarnokot alakítottak ki a már meglévő festőüzem mellett. A beruházás során egyebek mellett lézervágó és hegesztőgépet, festő-technológiai berendezést, kompresszor állomást, hidraulikus CNC-élhajlítót, valamint 3D lézerszkennert vásároltak.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere elmondta: a KÉSZ neve, múltja, kitartó folyamatos aktivitása jelentős építőkockája Kecskemét gyarapodásának. Nincs ugyanis másik olyan gazdasági szereplő, aki szállodát épít, innovációs központot hoz létre, az üzemeit és csarnokait a legmagasabb szintű technológiával folyamatosan fejleszti, ugyanakkor egészséges táplálkozással, élelmezéssel is foglalkozna.     

A KÉSZ Ipari Gyártó Kft. a magyarországi építési piac egyik meghatározó társasága. A 25 ezer négyzetméter alapterületű, speciális berendezésekkel felszerelt acélszerkezet-gyártó központ Magyarország és Európa egyik legmodernebb ilyen jellegű létesítménye, gyártókapacitása meghaladja az évi 16 ezer tonnát. Fő profilját a nehézipari, energetikai, építőanyag-ipari, vegyipari és környezetvédelmi létesítmények technológiai acélszerkezetei, vázszerkezetei jelentik. Emellett az üzem megrendelés-állományának jelentős részét képezik a különböző funkciójú épületek: a gyártó- és raktárcsarnokok, hangárok, sportcsarnokok, bevásárlóközpontok acélszerkezetei.     

A KÉSZ Csoport munkavállalóinak száma jelenleg 1710 fő. A külföldi kivitelezés nettó értéke 2016-ban közel 56 millió euró, a belföldi kivitelezés nettó értéke közel 140 millió euró, míg az acélszerkezet gyártás értékesítéséből származó nettó bevétele közel 37 millió euró volt. Értékesítésből származó összes árbevétele az elmúlt évben meghaladta a 230 millió eurót.

 

Forrás: mti

Galéria

KecskemétKecskemétberuházáskapacitásbővítésfejlesztés2017KÉSZ Kft.gyártócsarnokacélszekezetgyár