2024.04.20, Szombat

Varga Mihály: a Standard and Poor's elismerte, a magyar gazdaság jó úton halad

mti

2016.09.17. 14:12

Varga Mihály az 54. Közgazdász Vándorgyűlésen foglalta össze: A jövőben az alacsony termelékenységre, a munkaerőpiacon a területi különbségek kiegyenlítésére, a szakképzett munkaerő hiányának mérséklésére kell koncentrálni.

Hirdetés

A miniszter emlékeztetett arra: Magyarország adósbesorolásának felminősítésével az S&P elemzői elismerték, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a gazdasági növekedés stabilizálódott, az államadósság csökkent és az államadósság belső szerkezete javult.
A gazdaságban azonban a termelékenységet és a hatékonyságot javítani kell a jövőben. A miniszter szerint van még tennivaló a termelékenység növeléséért, hiszen a visegrádi négyek közül a leggyengébben áll Magyarország.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az ország előtt álló egyik új kihívást a munkaerőpiacon jelentkező gondok jelentik. Az nagyon kedvező, hogy a munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,8 százalékról napjainkra már 5 százalékra esett vissza, amivel "mélyen" az uniós átlag alá került Magyarország, de a munkaadók most arról panaszkodnak, hogy a munkaerőpiac a munkaerőkeresletet nem képes betölteni. 

 

Varga Mihály rámutatott: a 10 legkeresettebb szakmai csoport között van nagyon magasan kvalifikált, de alacsony képzettséget igénylő szakma is. Mintegy 100 ezer betöltetlen állás van jelenleg az országban, ebből 50 ezret a piaci szférában tartanak számon. 
Felül kell vizsgálni a közfoglalkoztatást, a szakképzési rendszert, a bejárási költséget csökkenteni kell, az albérleti költségeket is támogatni lehet. Rámutatott: a munkaerőhiány földrajzilag nagyon egyenetlenül oszlik el.

 

Ez az első tanév, amely a duális képzés jegyében indult el. A miniszter megerősítette: a szakképzési rendszer bevezetésére szükség volt, mert mint mondta, a német és az osztrák képzés is azt mutatja, hogy már 10 éves kortól ki lehet választani a gyerekeket a különféle szakmákra és a jövőben gyorsabban kell majd alkalmazkodni a változó munkaerőpiaci igényekhez. A szakképzés átalakításában a kormány "szoros" szövetségese a Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara - mondta a miniszter. 
Elismerte: nagy bérnyomás nehezedik majd a jövőben a hazai vállalatokra, a termelékenység növelésében előrébb vagyunk, mint a bérekben.

 

A miniszter összegzésében még egyszer utalt arra: a felminősítés hozamcsökkentést fog hozni már a közeljövőben. Mint mondta, bízik abban, hogy Magyarország sérülékenysége tovább csökken a jövőben, az államadósság ugyanis régiós összevetésben még magas.