2024.04.20, Szombat

Még egy hónapig csodálhatjuk a huszáregyenruhákat

Kecskeméti Katona József Múzeum

2016.08.04. 12:49

A Cifrapalota időszakos kiállítása szeptember 4-ig várja az érdeklődőket.

Hirdetés

A kiállítás a magyar huszárság történetét mutatja be a kezdetektől a 20. század közepéig. A május 5-én nyílt "A magyar huszár" kiállítást eredetileg augusztus 20-án zárták volna, de a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítják, így még szeptember 4-ig látogatható.

A huszár a magyar hadtörténelem legérdekesebb katonatípusa. Alakját máig kultusz övezi, nemzeti szimbólumnak számít. Számos jól ismert huszárcsíny, és haditett kapcsolódik a nevükhöz. A hősies, vakmerő, bátor, kitartó, ravasz és kezdeményező könnyűlovas katona számos európai nyelven egyet jelent a huszárral. Az Európa nagy hadseregeiben felállított huszáralakulatok mind magyar eredetűek voltak. A kiállításban bemutatjuk a legfőbb huszárfegyver, a szablya típusait. A bemutatott huszáregyenruhák, csákók, hímzett tarsolyok, tölténytáskák, fegyverek igazi ritkaságnak számítanak.

A kiállítás anyagát eredeti grafikai, festmény és fotóanyag teszik színessé. Segítségükkel a harcokba és a huszárélet mindennapjaiba nyerhetünk betekintést.

forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum 

fotó: Ujvári Sándor