2024.04.20, Szombat

Kecskemétiek is kaptak kitüntetést augusztus 20-a alkalmából

kecskemet.hu

2016.08.20. 13:20

Több kecskeméti közéleti személyiség is elismerést vett át a Pesti Vigadó épületében.

Hirdetés

Varga László nyugalmazott református lelkész, a PADMA elnöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehetett át Kecskemét város szellemi, anyagi gyarapodásáért, jó hírnevének öregbítéséért, valamint rangjának, vonzerejének emelése érdekében végzett maradandó értékű tevékenységéért, példamutató életútja elismeréseként.

Sebőkné Tőzsér Judit a médiában eltöltött több évtizedes példamutató munkássága és társadalmi felelősségvállalása elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkeresztje kitüntetésben részesült.

Pál Attila színművész a Magyar Arany Érdemkeresztjetet vehette át.

Szabó Istvánnak, a Katona József Gimnázium igazgatójának a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozták.

Ludvigh Zoltán a magyar búvársport területén nyújtott kiemelkedő edzői, sportvezetői tevékenysége, több évtizedes példamutató munkája és kiemelkedően sikeres sportban eltöltött életpályája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Beregszászi Szabolcs röplaba mesteredző ugyancsak kiemelkedő edzői, sportvezetői tevékenysége, több évtizedes példamutató munkája és kiemelkedően sikeres sportban eltöltött életpályája elismeréseként részesült Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben.

Bács-Kiskun megyéből állami kitüntetést kapott még a kiskunfélegyházi Szász András, író, újságíró, aki a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át, illetve az ugyancsak kiskunfélegyházi Kovácsné Kosztor Marianna, a helyi Dózsa György Általános Iskola tanítója, aki Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott.

 

 

Csak a kétségbevonhatatlan teljesítmény az, ami a nemzeti büszkeség aranyfedezetét biztosítja - jelentette ki Lázár János csütörtökön Budapesten, amikor a Pesti Vigadó épületében állami kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át augusztus 20. alkalmából.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: a hőzöngő nacionalizmust a teljesítmény különbözteti meg az egészséges nemzeti büszkeségtől. Megjegyezte, "legkiválóbb honfitársaink egyéni teljesítménye végül közösségi élménnyé válik" és a legitim nemzeti büszkeség része, forrása lesz, legyen szó akár a nagyközönség által is látható eredményről, akár a hétköznapok csendes kiválóságáról.

Lázár János hangsúlyozta: egy népnek az a természetes állapota, hogy büszke, a baj sokkal inkább azokkal a népekkel van, amelyek "nem tudnak vagy nem mernek büszkék lenni önmagukra, saját különbözőségükre vagy, bátran mondhatom, saját különbségükre". A miniszter azt mondta, Magyarországgal is megesett történelme folyamán, hogy alattvalója volt egy nagy-nagy birodalomnak, "vagy manapság, nem is olyan régen, engedelmes piaca egy hatalmas piacnak, semmi több, a nagy történelmi fordulatok így aztán mindig a szuverenitás visszaszerzéséről szólnak, annak a jognak a visszaszerzéséről, hogy az életünket meghatározó döntéseket mi magunk hozhatjuk meg".

Egy nép öntudatra ébredésével, felnőtté válásával óhatatlanul együtt jár a nemzeti büszkeség érzése, ennek az érzésnek az erősödése - fogalmazott Lázár János, aki szerint ez nem nacionalizmus, hanem erős önazonosságtudat, ami a szabadság velejárója, egyik megnyilvánulása.

Lázár János - a riói olimpián tartózkodó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviseletében - azt is kiemelte: a nemzeti kultúrát mindenkihez el kell juttatni, ezért "ne elégedjünk meg azzal, hogy az csupán az elit luxuscikke marad", különösen, akkor, amikor az "egy kulturális felső tízezer kiváltsága". A népművelők, a vidéki kultúrházak, a levéltárosok és a múzeumi szakemberek munkájának elismerésén és tudatos támogatásán keresztül fokozatosan meg kell változtatnunk ezt az öröklött és igazságtalan helyzetet - jelentette ki Lázár János, hozzátéve, hogy új és valódi tartalommal kell megtölteni a közművelődés szót, ehhez pedig szövetséget kínál Magyarország kormánya.

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át Csurgay Árpád István Széchenyi-díjas villamosmérnök, nanotechnológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusa és Horn Péter Széchenyi-díjas agrármérnök, az MTA rendes tagja, a Kaposvári Egyetem örökös rektor emeritusa. A Magyar Érdemrend középkeresztje elismerésben részesült Balás István, a Heves Megyei Kormányhivatal volt főigazgatója, Beluszky Pál Széchenyi-díjas geográfus, a földrajztudomány doktora, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja Regionális Kutatások Intézetének emeritus tudományos tanácsadója, Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, a Történettudományi Intézet igazgatója, Kovács Gábor, a Bankár Holding Zrt. igazgatóságának elnöke, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Kakasszéki Emberekért Alapítvány alapítója. Ugyanezt az elismerést vehette át Mesterházi Zsuzsanna gyógypedagógus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának professor emeritája, Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány operatív igazgatója, Sárközy Péter, a római La Sapienzia Tudományegyetem magyar tanszékének nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének nyugalmazott tudományos tanácsadója és Sohár Pál Miklós Széchenyi-díjas vegyészmérnök, az MTA rendes tagja, az ELTE Természettudományi Kara Kémiai Intézete Szervetlen Kémia Tanszékének volt tanszékvezető egyetemi tanára és professor emeritusa.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét 31-en, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét 43-an, a Magyar Arany Érdemkeresztet 48-an, a Magyar Ezüst Érdemkeresztet 29-en, a Magyar Bronz Érdemkeresztet 19-en vehették át az ünnepségen. A Népművészet Ifjú Mestere-díjjal hét, Bessenyei György-díjjal öt, Szinnyei József-díjjal négy, Móra Ferenc-díjjal három, Pauler-Gyula-díjjal két, József Attila- és Liszt Ferenc-díjjal egy-egy művészt ismertek el.

forrás: kecskemet.hu / kormany.hu