2024.03.29, Péntek

Csaknem 40-en kerültek újra szabadlábra

2016.08.24. 18:10

Közel 40 mentett, védett állatot engedett ma szabadon a Kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park közös munkájuk eredményeként.

Hirdetés

A Kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság között évek óta jól működik egy együttműködés, melynek keretében munkatársaink a megtalált sérült, védett állatokat a Vadaskertbe hozzák, ahol meggyógyítják és felkészítik őket a szabadon engedésre - ismertette Magyar Gábor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóhelyettese.

 

Zomboryné Polyák Irén, a Kecskeméti Vadaskert igazgatóhelyettese elmondta, hogy a mai napon tíz sün, nyolc mocsári teknős, hat kuvik, öt erdei fülesbagoly, négy molnárfecske, három vörös vércse és egy egerészölyv tudott gyógyultan távozni és folytatni szabad életét.

A aprócska kuvik méltatlanul lett a babonák tárgya

Sajnos előfordul, hogy a mentési munka nem sikeres, például a mérgezést szenvedett állatok nagy része nem éli túl a traumát. Amennyiben olyan maradandó sérülése lesz az állatnak, amivel már nem képes önálló életre, állatkertben helyezik el.

 

A nemzeti park egy ügyeleti számon (+36 30 555-6171) várja a lakossági bejelentéseket sérült állatról vagy természetvédelmi károkozásról, melyeket a természetvédelmi őrök kivizsgálnak, valóban szükséges-e az állat befogása. Vannak olyan madárfajok ugyanis, melyeknek a fiókái fészekhagyók, amint tudnak, kiugrálnak a környező bokrokra, faágakra és a szülők ott etetik őket tovább. Tipikusan ilyen például a fekete rigó és erdei fülesbagoly, őket nem kell „megmenteni”.

Vörös vércse gyűrűzése

A Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület munkatársai is segítik a mentési munkákat, ez alkalommal is ők gyűrűzték meg a most elengedésre váró madarakat.

 

Az állatok egy részét Kecskemét környékén engedték el, másik részék az Izsák melletti Kolon-tónál.

Galéria

KecskemétKecskeméti VadaskertKiskunsági Nemzeti Park