2020.02.25, Kedd

Kiskunsági Nemzeti Park

Kihajtották a bivalyokat Zab-székre

2018.04.28

Megye

Elérkezett az ideje, hogy kihajtsák a bivalyokat a téli szállásukról a nyári legelőkre. A fülöpszállási Kígyós-háti állattartó telepről az egyik csorda a szabadszállási Zab-székre mehetett át tegnap reggel, ahol dús legelő várta őket. Ehhez az 52-es úton is át kellett kelniük, így azon a szakaszon 9:00 órakor néhány percre megállították a forgalmat a rendőrök.

Téli sétát szervez a kecskeméti Szabadidőközpont

2018.01.26

Megye

Január 27-én, szombaton ismét útjára indul az Évszakos séták sorozat a Kiskunsági Nemzeti Park együttműködésével.

A Duna-Tisza közén él a világ egyik legritkább vadvirága

2017.09.13

Egyéb

A Kiskunsági Nemzeti Park koordinálásával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal karöltve, 2007-ben a LIFE-pályázat keretében sikeres fajvédelmi akció kezdődött a tartós szegfű megmentésére.

Bivalyok tartják karban a máriatelepi nádast Bakson

2017.07.10

Megye

Húsz bivaly érkezett Baksra, hogy segítsenek a faluba is benyúló, egyre terjeszkedő nádas visszaszorításában.

Veszélyes medvetalpat irtottak a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai

2017.06.21

Megye

Kiskőrös és Kecel között, nehezen megközelíthető helyen, egy csatorna partján bukkantak a Szosznovszkij-medvetalpra. A növény igen veszélyes, mert bőrrel érintkezve már kifejti mérgező hatását. A nemzeti park szakemberei egyelőre eltávolították, a területet fokozottan figyelik, hogy a jövőben azonnal be tudjanak avatkozni, ha szükséges.

Kezdődik, amire sokan vártak – indul a tiszavirágzás

2017.06.08

Megye

Az elmúlt napok megfigyelései alapján bármelyik pillanatban beindulhat a kérészek tömeges rajzása a Tiszán.

Számba vették az ürgéket Bugacon

2017.04.30

Megye

Megszámolták az ürgelyukakat Bugacon, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei megbecsülhessék az itteni ürgeállomány nagyságát.

Ökoturisztikai célponttá válhat a Péteri-tó

2017.03.30

Megye

300 millió forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága az egykori szikes tó eredeti mederalakulatának visszaalakítására. A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába. Mindemellett Péteri-tó a térség egyik látványos kirándulóhelye is lehet a jövőben.

Közel másfélezer marha tanyázik Bugacon

2017.03.04

Megye

A magyar szürkemarhákat a Kiskunsági Nemzeti Park bugaci állattartó telepén nevelik génmegőrzés és területkezelés céljából.

Téli sétára hív a kecskeméti Szabadidőközpont

2017.02.16

Kecskemét

2017. február 25-én egy ismeretterjesztő téli sétára kerül sor a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban.

Igazi madárparadicsommá alakulhat a tiszaalpári Nagy-tó

2017.01.16

Megye

Idén befejeződik a tiszaalpári Nagy-tó helyreállítása, mely évente több száz madárnak ad otthont, és emellett ráadásul fontos pihenő- és táplálkozóhelynek számít a vonulási időszakban is. Erről Ugró Sándor tájékoztatta az MTI-t.

Új erdők születnek a Kiskunságban

2016.12.03

Megye

Elkezdődtek az erdősítési munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park területén. A lombhullást követően a kora tavaszi időszakig mintegy 60 hektáron, 350.000 darab őshonos fajokból álló facsemetét ültetnek a Tisza-völgyében és a Homokhátságon.

Street-view a Kiskunsági Nemzeti Parkban

2016.11.15

Megye

A Kiskunsági Nemzeti Parké az első hazai virtuális térkép, amivel ugyanúgy bejárhatunk egy természetvédelmi területet, mint a google street view-val a városi helyszíneket. A nemzeti parkok különleges élőhelyein még nemigen jár a google kamerás autója, ezért a természetvédelmi szakemberek és természetfotósok maguk készítették el a Böddi-szék virtuális térképet.

Akár kertje madarainak számbavételével is csatlakozhat az Európai Madárfigyelő Napokhoz

2016.09.29

Megye

Október első hétvégéjére hirdették meg az Európai Madármegfigyelési Napokat. Szerte az országban, természetesen a mi megyénkben is, remek programokon vehetünk részt október 1-jén, szombaton.

Csaknem 40-en kerültek újra szabadlábra

2016.08.24

Kecskemét

Közel 40 mentett, védett állatot engedett ma szabadon a Kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park közös munkájuk eredményeként.

Biztonságos fészkek várták a hazatérő gólyákat

2018.04.12

Megye

Bács-Kiskun megyében idén is több helyen kellett kicserélni a villanyoszlopon lévő gólyafészek-magasító állványokat vagy újat tenni a veszélyes, vezetékre rakott fészkek alá. A fészkek lakói azóta már megérkeztek, és el is foglalták új, biztonságos otthonaikat.

Darvadozásra hív a Kiskunsági Nemzeti Park

2017.11.04

Közösség

Idén már 6. alkalommal rendezik meg a Fehértavi Darvadozás – a madárvonulás dél-alföldi ünnepe elnevezésű népszerű rendezvényt. November 10-11-én, Szatymazon várják az érdeklődőket, ahol több helyszínen párhuzamosan zajlanak majd a családi programok, de a főszereplők természetesen a darvak lesznek.

Októberre megújul a tiszaalpári Árpád-kori falurekonstrukció

2017.08.10

Egyéb

Zajlik az Árpád-kori falurekonstrukció felújítása Tiszaalpáron. A felújítás várhatóan október elején ér véget, és újra látogatható lesz a honfoglalás kori település rekonstrukciója.

Nyári sétára hív a kecskeméti Szabadidőközpont

2017.07.10

Kecskemét

2017. július 15-én folytatódik az évszakos séták programsorozat a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban.

Meggyűrűzik a gólyafiókákat Bács-Kiskun megyében – vegyen részt rajta!

2017.06.12

Megye

A gyűrűzéseken  bárki részt vehet, aki szeretne megsimogatni egy gólyafiókát, vagy belepillantani egy fészekbe. A gólyák bemutató gyűrűzése remek családi szabadidős program is, ahova kisgyerekekkel is el lehet látogatni!

Kapósak lettek a védett területek

2017.05.28

Gazdaság

Már csak néhány hektárnyi kiadó parcellára pályázhatnak a következő hónapokban a Kiskunsági Nemzeti Park területén gazdálkodók. A Kiskunsági Nemzeti Park által kezelt állami földek jelentős részét már használják a gazdák - írja a Magyar Idők.

Hivatalosan is felavatták a Bajai földikutya rezervátumot

2017.04.07

Baja

Természetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum, amely kulcsfontosságú lépés a faj megóvása terén.

Hóvirágmezőben pompázik Solt környéke

2017.03.09

Egyperces

Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki erre kirándul!

90 milliós fejlesztés a fülöpházi homokbuckákon

2017.02.25

Megye

Új fogadó- és bemutató épületet épít a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Fülöpházi buckavidék nevű területen. A Naprózsa Erdei Iskola mellett létesülő beruházás a térség védett természeti területeinek látogatóit szolgálja ki a jövőben.

Bivalyok miatt zárták le az 52-est

2017.01.25

Megye

2017. január 25-én, a Kiskunsági Nemzeti Park területén egy hatalmas bivalycsorda költözésének lehettek szemtanúi mindazok, akik 11 óra környékén az 52-es főúton, Fülöpszállás közelében jártak.

Mozgalmas volt a 2016-os év a Kiskunsági Nemzeti Parkban

2017.01.15

Megye

Jelentős lépéseket tett az utolsó néhány száz délvidéki földikutya megmentése érdekében, valamint hogy új életre keltse és madárparadicsommá változtassa a tiszaalpári Nagy-tavat. Az országban egyedülálló módon a Böddi-szék szikeseit egy virtuális térkép segítségével már a számítógép képernyője előtt ülve vagy okostelefonunkat böngészve is bejárhatjuk, de az ország Ifjú Kócsagőre is itt készült fel.

Indul a madáretetési szezon

2016.11.30

Megye

Lassan beköszönt a tél. Az éjszakai mínuszok után már nappal sem igazán melegszik fel a levegő. Az állandó és nálunk telelő madaraknak már érdemes kiegészítő táplálékot adni. Ugyan a hó még nem rejti el a számukra ehető magvakat, de az éjszakai fagyok miatt fontos, hogy kellő mennyiségű táplálékhoz jussanak.

Több mint egymilliárdból lehet ökoturisztikai paradicsom a Tiszakécskei Holt-Tisza

2016.10.26

Megye

Mederkotrás, partrendezés, tanösvények építése, madármegfigyelő állomás, kilátóhely és csónaktúra-ösvény is szerepel a tervek között.

Az ilyen pillanatokért (is) megéri természetvédőnek lenni

2016.09.06

Egyéb

Méltóságteljesen szárnyra kapott és elrepült a meggyógyított rétisas.

A városföldi sasmérgezés csak egy a sok közül

2016.07.18

Megye

Felmerül a kérdés, egyáltalán hogyan birtokolhat valaki egy 2008 óta betiltott erős idegmérget?