2024.04.20, Szombat
Mit lehet erre mondani? Az LMP Kalocsán kampányolt a Paks2 ellen
Bácsmegye.hu

Mit lehet erre mondani? Az LMP Kalocsán kampányolt a Paks2 ellen

2017.05.23. 20:52

Az LMP egyik leglogikusabb parlamenti képviselője Sallai R. Benedek tartott kedden délután Kalocsán sajtótájékoztatót Szent István pallosa alatt.

Hirdetés

Szimpatikus ugyan, hogy Sallai R. Benedek 2018-tól nem vállalja a parlamenti képviselőséget az LMP színeiben, viszont még a baloldali Kalocsán sem mutat sok jövőt a liberális pártnak, hogy  a városban egyetlen tagja van jelenleg. Az viszont elszomorító volt, hogy Kalocsából a képviselő nem volt felkészülve.  

A Kalocsán egyetlen taggal rendelkező LMP abban a városban kezdett a Pkas2 ellen kampányolni, ahol óriási várakozás előzi meg, hogy végre a beruházás kapcsán kapjanak egy Duna hidat, ahol a jelenlegi munkanélküliségre az egyetlen megoldásnak a közeljövőben a Paks2 beruházás mutatkozik. Sallai R. Benedek erre azt mondta, hogy ha a város kapna egy kis pénzt mondjuk az épületek energetikai felújításra, akkor az munkahelyeket is teremtene. Sajnos a képviselő úr nem tudta, hogy az utóbbi tíz évben a 15 ezres Kalocsáról közel 3 ezer fiatal vándorolt el.

A kampányszöveg:

Azért vagyunk országjáráson az LMP frakciójából többen – kezdte tájékoztatóját Sallai - , hogy felhívjuk az ország figyelmét arra, hogy az a paksi népszavazás kezdeményezés, ami sokadik próbálkozás után sem megy át az országos választási bizottságon, véleményünk szerint méltó arra, hogy megkérdezzük róla Magyarország polgárait.

A tegnapi nap folyamán aláírásgyűjtésbe kezdtünk, azért, hogy a lehető legtöbb állampolgár véleményét kikérjük. A hétvége folyamán Svájc népszavazást tartott az atomenergia békés célú felhasználásának a jövőjéről. Svájc állampolgárai úgy döntöttek, hogy kivezetik az atomenergiát az energiaellátási rendszerükből.

Véleményünk szerint meg kell teremteni ezt a lehetőséget a magyar állampolgároknak is hiszen, nem kell atomfizikusnak lenni vagy villamos mérnöki végzettséggel rendelkeznünk ahhoz, hogy megértsük: az ionizáló sugárzás magát az életet teszi tönkre, és normális körülmények között egy ilyen kockázatot egy olyan energiaellátási lehetőségnek a hátterében megteremteni, melynek van alternatívája, az egy nagyon nagy hiba. Első állításom az, hogy őrületesen nagy kockázatot vállal feleslegesen az ország. Második állításom az, hogy ami elromolhat, az el is romlik, és ebből adódóan a paksi atomerőmű egy olyan indokolatlan kockázatot tart fent, melyet ki lehetne váltani.

A lehet más a politika megvizsgálta, hogy ha azt a háromezer néhányszáz milliárd forintot a magyar családoknak a megújuló energiák népszerűsítésére és alkalmazására fordítanánk, akkor családonként, akár egy millió forintot adhatnánk arra, hogy mindenki valós energiafüggetlenséget teremtsen a saját otthonában. Minden további nélkül a használati meleg víz napkollektorokkal, a villamos energia napelemekkel, a fűtési energia pedig más megújuló energiaforrásokból biztosítható és valós függetlenséget csak ez teremthet Magyarországon.

 

A tegnapi nap folyamán a Parlamentben a Magyar vidék sorsáról szóló parlamenti vitanap volt. Nagy szívfájdalmam, hogy alig érdeklődött a magyar média azzal kapcsolatban, hogy mit gondol a magyar országgyűlés – a legfőbb népképviseleti szerv – a magyar vidék sorsáról. Ez gyakorlatilag az ország teljes térségében érinti a mindennapjait az embereknek. A több mint nyolc órás vitán volt, mikor egyetlen kormánypárti képviselő sem volt bent, és volt mikor túlnyomó többségében csak 3-4-en voltak bent. Az Fidesz részéről elhangzott vélemények tanulságosak, hiszen elhangzott az is, hogy Győrben milyen sikeres a vidékfejlesztési politika, ahol Győrnek a költségvetése meghaladja az 50 milliárdot, melynek több mint fele saját bevétel. Nem gondolkoztak el azon, hogy a többi magyar település, mely nem rendelkezik Audi gyárral, azzal mi fog történni, és honnan szerez saját bevételeket. Elszomorító volt a nyolc órás vita konklúziója, mivel szemlátomást hét év után sem rendelkezik a kormány érdemi stratégiával arra, hogy gátolja meg az elvándorlást, és teremtsen normálisan fizetett munkahelyeket a vidéki térségben.

Mekkora tagsága van az LMP-nek Kalocsán?

Igazából nem csak Kalocsa, hanem minden település fontos számunkra. Kalocsán az érdemi növekedés szándékával van egy olyan tagunk, aki beleállt abba, hogy tagbázis építő kampányt kezdjen. Az, hogy baloldali vagy jobboldali települések: ezek semmit nem jelentenek. A Lehet Más a Politika egyaránt képvisel jobb és baloldali értékeket, pedig se nem jobb és se nem baloldali párt. Szeretnénk felszámolni azt a fajta kétosztatúságot, ami az országot jellemzi. Van a magyar társadalom számára normális vidék meg élhető vidék, tisztességes jövedelemmel, és van, amelyik nem ilyen.

Mennyire érzi erősnek az LMP kampányát, mikor az emberek Kalocsán kifejezetten várják ezt a beruházást?

Alapvetően a régiónak épp úgy megvannak a fejlesztési lehetőségei, mint az összes többinek. A probléma azzal van, hogy nem csak a centralizált munkahelyteremtés, az hogy egy-egy térség részesül ebből, hanem az hogy meghatározza annak irányát. Gondoljon bele, hogy ha Kalocsának azt mondanám, hogy nem Paks II lesz, hanem több tízmilliárdos nagyságrendet beleteszek abba, hogy épületgépészeti fejlesztésekkel kicseréljük a nyílászárókat Kalocsán, és minden házban megvalósítsuk a lehető legnagyobb energiahatékonyságot, és megteremtsük a hátterét, hogy a házakra napkollektorok kerüljenek, akkor ezek tartósan teremtenek úgy munkahelyeket, hogy nem járnak kockázattal. A vidékfejlesztési lehetőségek sokasága pont azt teremtené meg, hogy ne ezen múljon egy-egy kistérség jövője.

Tudja, hogy hány ezer fiatal vándorolt el Kalocsáról az elmúlt tíz évben?

2014-ben Matolcsy 500 ezerre tette a kivándorlók esetleges számát. Akkor még az Unió statisztikai hivatala 340 ezer főt tartott számon. Idén januárban 410 ezer volt a legális letelepedés és munkavállalók száma a magyar állampolgárokból, úgy, hogy Franciaország és Spanyolország nem szolgáltatott adatokat. A 18 és 45 évesek között 670 ezer ember nyilatkozott úgy, hogy elhagyná ezt az országot, és ebből több mint 300 ezer ember azt mondta, hogy amint talál munkát azonnal ki is megy és él az első lehetőséggel. De ez nem Pakson múlik, hanem azon, hogy hogyan teremtünk munkát.

Tudja, hogy egy ilyen méretű és adottságokkal rendelkező település Svájcban, Hollandiában, vagy Belgiumban milyen jó forrásokkal rendelkezik? Tömérdek természeti erőforrással rendelkezünk, az ország legjobb adottságú területei vannak itt: van édesvizünk és termőföldünk. Megfelelő helyi fejlesztésekkel Kalocsának az eltartó képessége másfélszerese lenne, úgy, hogy nem kell elhagyni a közigazgatási határokat. Nem a mobilitást teremt lehetőséget, hanem ha helyben jól fizetett munkahelyek jönnek létre.

Ajánló