2024.07.22, Hétfő

38. Orbán napi borünnep a Hajósi Pincefaluban

Ördögszeker-Team Kft.

2018.05.19. 08:21

A helyi kultúra és a helyi borok szerelmeseit, a sváb hagyományokat tisztelőket, a jó muzsikát, fergeteges bulikat kedvelőket, időseket és fiatalokat, családokat és baráti társaságokat egyaránt tárt kapukkal /pincékkel/ vár egy önfeledt, vidám és hangulatos hétvégére a Pincefalu.

Az Európa legnagyobb pincefalujának számító hajósi Pincefalu 1200 présházával mesés hangulatú, különleges helyszín,  varázslatos díszletet alkot a hagyományos Orbán napi szokásokra épülő,  lassan négy évtizedes múltra visszatekintő Borünnepnek. A rendezvény növekvő népszerűsége a különleges helyszíni adottságok mellett annak is köszönhető, hogy évről évre képes megújulni, színesedni, igazodni a legfrisebb fesztiváltrendekhez, törekedve ugyanakkor  egy sajátos fesztiválkarakter kialakítására, megtartva és erősítve azokat a hagyományos helyi kulturális elemeket, melyek a Borünnep alapjait alkotják.  

 

Idén is három napos lesz a rendezvény, melynek első napján a „Szőlő, Bor, Zarándoklat” témában zajlanak előadások és kiállítás, helyi zenei fellépőkkel zárva a napot.

Az ünnepélyes megnyitó szombaton kora délután kezdődik a Borlovagrend felvonulásával, lovagavatással, helyi fúvósok és néptáncosok fellépésével. Lesz vásári zsonglőr bemutató, főzőverseny, betyárelőadás.

A bortúra a rendezvény egyik sarkalatos programpontja lesz idén is, a legkiválóbb helyi borászok nyitott picéibe lehet ellátogatni egy kis kóstolóra, pince- és bormustrára, ismerkedni a hajósi borokkal, borászokkal.

Tavalyi új helyszínnel bővült a rendezvény: a Cabernet terasz kellemes környezetet biztosít a gyerekprogramoknak, este pedig a meghitt és csendesebb műfajt kedvelők számára szolgáltat hangulatos környezetet.

A gyereknapra való tekintettel színvonalas és változatos gyerekprogramokkal kedveskednek a gyerekkel érkezőknek, erősítve ezáltal a rendezvény családias jellegét. A családi programok zöme interaktív, vásári bábjátékok, gyerekkoncertek és kreatív foglalkozások várják a családokat a Mikropódium Családi Bábszínház, a Cserregő Bábtársulat, az Ördögszekér Kompánia, a Gágogó Zenekar és a Galóc Együttes közreműködésével. 

Különleges vásári komédiás élményt, fergeteges szórakozást kínál a Kajárpérci Vízirevű társulata, akik két előadással is színesítik a programskálát.

A nagyszínpad zenei kínálatát is bővítették a színvonalas és minőségi szórakoztatás jegyében. A helyi és környékbeli előadók folklórműsorai mellett olyan zenekarok játszanak majd a nagyszínpadon, mint a Gypo Circus, a balkáni-ethno-gipsy-punk műfajok ötvözésével Magyarországon eddig nem hallott hangzású zenéjükkel, a Góbé zenekar fiatalosan vagány akusztikus világzenei muzsikával, az erőteljes hangzású akrobatikus rock and rollt játszó Supernem, vagy a hazai és nemzetközi porondon egyaránt népszerű dinamikus és különleges hangzású beat rock' n roll zenekar, az Ivan&theParazol.


Az Orbán napi Borünnep Kalocsai-Sárköz vidékének legnagyobb tradícióval rendelkező eseménye, a környék legnagyobb és legrangosabb hagyományőrző ünnepsége.

GasztrotourOrbán Napi Borünnephajósi Pincefalu

Ajánló