A fehérjében gazdag reggeli elejét veszi az egészségtelen esti nassolásnak
A fehérjében gazdag
reggeli jelentősen javítja az étvágy kontrolálását és csökkenti az
egészségtelen, zsírokban és cukorban gazdag esti nassolást - derítette
ki egy amerikai kutató.
Heather Leidy adjunktus az első szakember, aki
azt vizsgálta, hogyan hat az elfogyasztott reggeli az emberek étvágyára,
illetve az esti nassolásra a fiatalok esetében, akik életmódjukból
fakadóan sokszor kihagyják a reggelit. Tanulmányába 20 kövér vagy
elhízott, 18-20 éves nőt vont be, akik vagy tojásból és sovány
marhahúsból álló, magas fehérjetartalmú vagy gabonapehelyből álló,
normál fehérjetartalmú reggelit evett, netán éppenséggel kihagyta a
reggeli étkezést. Valamennyi elfogyasztott reggeli 350 kalóriát
tartalmazott, a magas fehérje tartalmú 35 gramm fehérjét. A résztvevők
kérdőívet töltöttek ki, és vérmintákat vettek tőlük a nap folyamán.
Vacsora
előtt a fMRI segítségével vizsgálták agyukban azokat a jeleket, amelyek
az étkezést és az étellel való jutalmazással kapcsolatos magatartást
szabályozzák. A magas fehérjetartalmú reggeli nagyobb
teltségérzetet, jóllakottságot eredményezett, és csökkent az agynak az a
tevékenysége, amely az élelemért való sóvárgásért felelős. Az ilyen
reggeli egyben csökkentette az esti nassolásra való hajlamot a két másik
csoporthoz képest. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a magas
fehérjetartalmú reggeli lehet az egyik stratégia a túlevés
megakadályozására és az étrend minőségének javítására azáltal, hogy az
egészségtelen nassolásokat felváltják a jó minőségű reggeli élelmiszerek
- idézte az adjunktust a ScienceDaily tudományos hírportál.
Leidy
szerint a reggelit általában kihagyó emberek szervezetének mintegy
három napra van szükség ahhoz, hogy hozzászokjon a korai étkezéshez. A
vizsgálatban részt vevők különféle marhahús és tojásalapú ételeket
fogyasztották, de Leidy szerint a görögjoghurt, a túró vagy a
sertéssonka is alkothatja a 35 grammnyi fehérjét. A jövőbeni
kutatás azt fogja vizsgálni, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli
rendszeres fogyasztása javítja-e a fiatalok testsúlyának kordában
tartását. A tanulmány a American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelent meg.