2023.05.29, Hétfő

Ma van az Erdők Nemzetközi Napja – erdei nagytakarítás a megyében

2016.03.21. 13:49

Egy ENSZ határozatnak köszönhetően 2013 óta ezen a napon világszerte az erdők és a fák jelentőségére irányul a figyelem. Az idei Erdők Nemzetközi Napjának a főüzenete, hogy az erdők kulcsfontosságú tényezők a bolygó édesvíz ellátásában, ami pedig létünk alapeleme.

Ezen a napon Magyarországon is számos helyszínen rendeznek szemétgyűjtést és egyéb programokat az erdészek. A Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (KEFAG) is tavaszi nagytakarítást rendez ma Bács-Kiskun megyében. A feladat nem kicsi, a cél a megye erdeinek megtisztítása a szeméttől. Az akcióra önkéntesek jelentkezését is várták.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az idei Erdők Nemzetközi Napját az erdők és az édesvíz szoros kapcsolatának szentelte. Sokan nem is gondolnak arra, hogy az erdők (az erdősült vízgyűjtő területek és vizes élőhelyek) adják a Föld édesvíz készletének 75 %-át, továbbá hogy az erdők természetes vízszűrőkként is működnek.

Idén ez a nap adja az apropóját egy erdőkkel kapcsolatos programokat összegyűjtő portál indulásának. Az erdeiprogramok.hu kiemelt figyelmet fordít az állami és magán erdőgazdálkodók által szervezett eseményekre, valamint erdei iskolák, kisvasutak ajánlataira, túrákra, kirándulásokra, vadasparkokra, vadásznapokra és nem mellékesen a hazai nemzeti parkokra is ráirányítja a figyelmet. Jelenleg majdnem 250 program várja az érdeklődőket az ország számos pontjáról.

„Az erdeiprogramok.hu egyik kiemelt célja, hogy azoknak az embereknek, akik szeretik az erdőt, a természetet, segítsen megtalálni a számukra leginkább megfelelő időtöltést a fák árnyékában” – mondta el az erdeiprogramok.hu főszerkesztője, Gribek Dániel.

Fotók: wwf.hu, fao.org, szalajka.hu

Galéria

EgyébKEFAGerdők nemzetközi napjaerdeiprogramok