2024.02.26, Hétfő

Új testvérvárosi kapcsolat: Baja - Biográd

2016.02.06. 21:25

Hirdetés

Testvérvárosi szerződést írt alá ma délelőtt a városházán a horvátországi Biográd és Baja polgármestere. A város és a helyi horvát közösség vezetői, illetve a horvátországi delegáció tagjai ülték körbe az asztalt a polgármesteri irodában.

Fercsák Róbert köszöntőjében elmondta: különböző okok miatt sokáig tartott, mire eljutottak a ceremóniáig, de nagyon örül az ünnepi pillanatnak. – Ma írásban is rögzítjük barátságunkat. Az együttműködés évek óta tart számos területen, ez ad alapot arra, hogy régi barátként üdvözöljük egymást ma. Labinnal immár 10 éves a testvérvárosi kapcsoltunk, sajnos most nem tudtak eljönni. Remélem, tíz esztendő múltával Labinnal a 20, Biográddal pedig a 10 éves jubileumot ünnepeljük. Biográdi barátainknak ma gazdag programot kínálni: szórakozásra, kikapcsolódásra is lehetőség nyílik, 10 órakor kezdődik a hurka- és kolbászfesztivál, este pedig a Veliko Préló.

Ivan Knez hangsúlyozta: alig várja, hogy bemutathassák a bajaiaknak, milyen az igazi biográdi vendéglátás. – Bunyevácok vagyunk, katolikusok. Fontos városunknak ez a kapcsolat, köszönet érte a bajai horvát közösségnek. Bízom benne, hogy a két település lakóinak javát szolgálja. A polgármesterek dolga az aláírás, a polgároké a megvalósítás. Előbbi sokkal könnyebb. Köszönjük Baja polgármesterének, hogy ma itt írhatjuk alá a szerződést! – fogalmazott Biográd vezetője. Hozzátette: Könyves Kálmánt Biográdban koronázták meg. Így a két ország számára is fontos a két város baráti együttműködése.

A szerződést négy példányban írták alá (kettőt bekereteznek), majd megajándékozták egymást a polgármesterek. A biográdi delegáció tagjai ugyancsak ajándékot kaptak.

Pohárköszöntőt mondott Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. – A nagyböjt előtti utolsó hétvégén Baján és Mohácson is nagy rendezvény van. 2011-ben éppen a busójáráson beszéltem főkonzul asszonnyal a bajai együttműködésről. Ez a testvérvárosi kapcsolat kicsit más, mint a többi, mert a szerződés aláírása előtt már kipróbáltuk az együttműködést. Nyugodtan mondhatjuk: van előzménye a hivatalos kapcsolatnak. Köszönet azoknak, akik tettek érte, kiemelve a bajai horvát közösséget. Kívánom, hogy a szerződés mindkét város polgárainak jövőjét kedvezően befolyásolja, hozzájárulva a két ország jó kapcsolatához.

forrás: baja.hu

Galéria

Bajatestvérvárosbarátságvárosházadelegáció