2024.04.20, Szombat

Baja város támogatásával újult meg egy kárpátaljai óvoda

2016.01.29. 10:05

Hirdetés

Baja város önkormányzata három millió forinttal támogatta egy kárpátaljai óvodának a felújítását. Az ünnepélyes átadásra egy kis bajai küldöttség is ellátogatott, Csubákné Besesek Andrea alpolgármester vezetésével.

Macsola kis, többségében magyarlakta település a beregszászi járásban, mintegy 900-an élnek itt. Óvodájában 45 kisgyermeket gondoznak, magyarokat, ukránokat vegyesen, de ez utóbbiak is magyarul tanulnak és beszélnek társaikkal, óvónőikkel. A Beregszászi Magyar Konzulátus vezetője, Szalipszki Endre javasolta a bajaiaknak, hogy adományukat a település óvodájának felújítására ajánlják fel. A támogatás végül a Kárpátaljai Református Egyházon keresztül ért célba, és szemmel láthatóan nagy hasznát vették: elvégezték az épület teljes szigetelését, kerítést, járdát és egy új teraszt építettek, kicserélték a konyha burkolatát, így az előzőleg pályázaton nyert összegekből végzett javításokkal együtt igazán korszerűvé vált az intézmény. Minderről a bajai küldöttség is meggyőződhetett, amikor együtt vághatták át a szalagot a település elöljáróival és az óvoda vezetőivel, megcsodálva a táblát is, amely hirdeti, hogy a munkálatokat Baja város önkormányzata támogatta.

Nagy szeretettel fogadták az óvodában a kis küldöttséget. – Amint beléptünk a terembe, a kicsik és az óvónénik azonnal elénekelték nekünk a Himnuszt, méghozzá teli torokból és csillogó szemmel. Hihetetlen mennyiségű szeretettel és hálával szembesültünk – idézte fel az élményeket az elöljáró.

A gyerekek további műsorral és apró ajándékokkal is készültek, mindez pedig természetesen nem maradt viszonzatlan: a kicsik is kaptak ajándékot, az óvoda pedig a Bajai Recept-Túra elnevezésű társasjátékkal és Baját ábrázoló képekkel is gazdagodott. A küldöttséget egyébként a konzulátus bajai származású munkatársa, Faragó László kísérte el, de csatlakozott a csapathoz Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke is. Mint elmondták: bár Kárpátalja távol esik a háborús övezettől, de nem marad érintetlen tőle. Nagy a szegénység, hatalmas az infláció, a férfiakat behívják katonának. Minden segítségre szükség van, leginkább pénznek, mezőgazdasági gépeknek és számítástechnikai felszerelésnek veszik hasznát. Ennek tudatában a delegáció tagjaként dr. Vácity József önkormányzati képviselő saját keretből egy laptopot ajándékozott az óvodának, Fercsák Róbert személyes felajánlásából pedig egy korszerű nyomtatót is kapott az intézmény. – Akivel csak találkoztunk, elmondta: számukra biztonságot ad a tudat, hogy az anyaország nem hagyja el őket, figyel rájuk. Minden nap imádkoznak a miniszterelnökért, aki többször is meglátogatta az itteni magyar közösségeket – emelte ki az alpolgármester, hangsúlyozva: Kárpátalján 150 ezer magyar él. – Aki segíteni szeretne, fordulhat hozzánk, segítünk felvenni a kapcsolatot a konzulátussal és a református egyházzal. Baja városa a továbbiakban is figyelmet fordít a kárpátaljai magyarokra, hamarosan rendezvényeinken is találkozhatunk velük – ismertette Csubákné Besesek Andrea.

forrás: baja.hu

Galéria

BajaBajaKárpátaljaóvodafelújítás