2024.04.18, Csütörtök

Egyre nagyobb területre terjed a belvíz

2016.03.14. 15:54

Hirdetés

Az elmúlt 2,5 hónap csapadékos időjárása következtében a főcsatornák vízszintjei és a talajvízszintek megemelkedtek, elöntéseket okozva a mezőgazdasági területeken. Márciusban az eddig lehullott csapadékösszeg Kunszentmiklóson már elérte a sokéves havi átlagot, Hercegszántónál pedig a havi csapadékátlag 70%-át.

A bajai vízügyi igazgatóság területén a belvízi elöntés nagysága folyamatosan növekszik. Jelenleg 2.777 ha, ebből a vetés és a szántó területek nagysága mintegy 718 ha.

A kialakult helyzet kezelése érdekében a bajai igazgatóság először a déli országhatár közelében lévő szivattyútelepeken kezdte meg a szivattyúzást a belvizek gyorsabb levezetése érdekében. A karapancsai és hercegszántói szivattyútelepek, valamint a Nagybaracska külterületén található kozorai szivattyútelep január 18-a óta üzemel. Azóta bekapcsolódott a kunszentmiklósi, újsolti szivattyútelep és a Dunavecse közelében lévő Vadas szivattyútelep is.
Jelenleg 6 szivattyútelep üzemel, az eddig átemelt vízmennyiség 13.412.600 m3, a ráfordított üzemórák száma 4.737.

A legújabb meteorológiai előrejelzések szerint a következő 7 napon is számíthatunk esőzésre, a talajnedvesség a felső 100 cm-ben 99% (www.met.hu), így a belvízvédekezés várhatóan folytatódik, áll az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatásában.

A Duna viszont apad. Bajánál tegnap 371 centit mértek, hamarosan 3 méter alá kerül a vízszint. 

forrás: www.baja.hu

Fotó: MTI

Galéria

BajaBajavízügybelvíz