2024.09.08, Vasárnap
Kecskeméten működik Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Nemzeti Lovaskultúra Oktatási és Képzési Központja
Fotó: Testnevelési Egyetem facebook

Kecskeméten működik Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Nemzeti Lovaskultúra Oktatási és Képzési Központja

MTI

2024.07.10. 10:20

Átadták Kecskeméten, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Nemzeti Lovaskultúra Oktatási és Képzési Központját.

Az ünnepi eseményen Nagy István elmondta, a kormány fontos célkitűzése az, hogy ne legyen Magyarországon olyan járás, ahol nem érhető el a lovaglás. Az agrárminiszter felidézte, ennek érdekében indította a kormány 2012-ben elindította a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, amelynek fő célja az állami ménesek egységes és hatékony állami irányításának megteremtése, a lovas ágazat támogatási rendszerének felülvizsgálata, a lovaskultúra oktatás bevezetése, a szabad terephasználati törvény biztosítása, a hazai lovasterápiás kezelés beépítése, valamint a kiemelt létesítményfejlesztések és lovas rendezvények támogatása.

Országos szakmai központként működik a felajánlott lovarda

A tárcavezető elmondta, hogy a lovasközpontot B. Tóth Ferenc építész, a lovarda korábbi tulajdonosa felajánlotta a magyar államnak. A létesítmény a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem gondozásában országos szakmai centrumként működik majd tovább. Az intézményben jelenleg is zajlik alapdiplomát adó lovasedző-képzés, de nem volt megfelelő gyakorlati képzési helyük, amely a szélesebb értelemben vett lovaskultúra oktatás országos központjaként is működhetne. A miniszter szerint a lovarda méreteit és elhelyezkedését tekintve is alkalmas ennek a megvalósítására.

Kapcsolódási pontok az egyetem az agrárium, a turizmus és a hagyományőrzés között

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében azt mondta, olyan szakképzési centrumot vehet át az egyetem, amely az ország nemzeti lovas programjának integrációját valósíthatja meg. Kiemelte, az egyetemnek kapcsolódnia kell a megfelelő agrárgazdasághoz, a vidékfejlesztéshez, a lovasturizmushoz, a lovassport ágazati fejlesztéséhez és a hagyományőrzéshez.
Sterbenz Tamás, az intézmény rektora elmondta, az egyetem, amely már évtizedek óta foglalkozik lovassporttal, a lovarda átadásával egy új profillal gazdagodik. Hangsúlyozta: a szakmai beszámolók alapján a cél az, hogy mesterszintű lovasedző-képzés is induljon az egyetemen.

 

MegyeKecskemétMagyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Nemzeti Lovaskultúra Oktatási és Képzési Központ