2024.04.25, Csütörtök
A búvárkodással is megismerkedhettek a gyerekek a bajai nyári táborban
Illusztráció: Pixabay

A búvárkodással is megismerkedhettek a gyerekek a bajai nyári táborban

baja.hu

2022.08.09. 15:23

A vízi kaland és bátorság táborban minden nap más és más tematika mentén zajlottak a foglalkozások: bátorság, úszásnemek gyakorlása, mini vízimentő feladatok, ön- és társmentés, kalandtúrák, megküzdési stratégiák, a 112-es segélyhívó szám használata.

Hirdetés

Közel hatvan gyermek ismerkedhetett a vízi kalandokkal és a búvárkodás alapjaival a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület által szervezett nyári táborokban. A fiatalok július és augusztus folyamán két turnusban próbálhatták ki magukat, tágíthatták saját határaikat, értő felügyelet és irányítás mellett - olvasható Baja honlapján

A tábort vezető Szathmári Zsolt (a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület elnöke, mentőbúvár) egyrészt úgy vélekedett, a sok visszatérő és akár messzebbről is érkező gyereknek köszönhetően remekül sikerült a két hét, rengeteg hálás mosollyal és lelki feltöltődést biztosító pillanattal gazdagodott, másrészt értetlenül áll azon tény előtt, hogy nyáron Baján nem használható az uszoda. – A búvártáborra idén hatalmas volt a túljelentkezés, sajnos legalább tíz gyereket el is kellett utasítani. Szomorú azonban, hogy egy Baja léptékű vízivárosban, amely kinevelte Hosszú Katinkát, Vereczkei Zsoltot, a triatlonistáinkat vagy akár a Havária mentőbúvárait, nyáron nem nyit ki az uszoda.

A Sugó strandja is bezárt, így nehéz volt megoldani a gyakorlatozást. Maradt a Duna Wellness Hotel kismedencéje, de utána kimentünk nyílt vízre, a Dvcs-re, és mindenki merülhetett – ismertette a tábor szakmai vezetője. Hozzátette: merülés előtt mindenkinek tesztet kellett írnia az elméleti oktatás során elsajátított anyagból, az írásbeli vizsga mindenkinek sikerült. – Mások talán ezt túlzásnak tartják, de a búvárkodás extrém sport, és nagyon fontos kijelölni a határokat. Hiába tűnik egy gyerek alkalmasnak, hiába tudja az elméletet, a kézjeleket: ha nem elég fegyelmezett, nem merülhet, mert csak veszélybe sodorja önmagát és másokat. A gyerekek azonban egy idő után lehetett felszabadulnak, amint megérzik a határokat, és jól érzik magukat az adott kereteken belül – mondta a mentőbúvár.

A vízi kaland és bátorság táborban minden nap más és más tematika mentén zajlottak a foglalkozások: bátorság, úszásnemek gyakorlása, mini vízimentő feladatok, ön- és társmentés, kalandtúrák, megküzdési stratégiák, a 112-es segélyhívó szám használata stb. Mindkét turnusban szablyavívás bemutatót tartott Gyulánszky Milán, és az állat- és természetvédelem témája is előkerült. – A gyerekek ebben a korban még nagyon fogékonyak. Meg kell mutatni nekik, akár videókon keresztül is, hogyan éreznek az állatok, hogyan kötődnek, hogyan próbálnak segíteni egymásnak vagy akár az embereken is: megdöbbennek a látottakon! Mindig megkérek mindenkit, hogy legalább egyetlen fagylalt árát ajánlja fel az állatmentők munkájának támogatására, és nincs olyan gyerek, aki erre nemet mondana. Meg kell nekik tanítani, hogy milyen jó adni, és sokkal többet kell adni ahhoz, hogy visszakapjunk. Idén is ellátogattunk az egyik állateledel boltba, ahol megtalálhatók a kutya- és macskamentők adománygyűjtő perselyei, ezekbe ők szülői beleegyezéssel a zsebpénzükből adományoztak, és tudták, hogy jó helyre megy a pénz. Meg kell őket tanítani a helyes viselkedésre, példát kell mutatni nekik abból, hogy kell áldozatot is kell hoznunk, hiszen felelősséggel tartozunk az állatokért – részletezte Szathmári Zsolt.

A teljes cikk Baja honlapján olvasható

 

Bajatábornyári táborbúvárkodásHavária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület