2024.04.26, Péntek

Vízre van szükség

baja.hu

2018.08.19. 15:56

A tartósan alacsony vízállása hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni. A személyszállító hajók forgalmát korlátozták, így a kikötők kihasználtsága is csökken.

Hirdetés

A Duna hazai szakaszán 250 centiméter az ideális merülési mélység, hogy a hajók teljesen megrakodva indulhassanak el a kikötőkből. Jelenleg viszont napról napra kell tervezni az áru mennyiségét, hogy egy szűkületnél vagy gázlónál se legyen fennakadás.

 

A Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. ügyvezetője, Nagy László elmondta: az első félév az átlagos 3-400 ezer tonnás forgalomhoz képest csak az elvárások felét hozta, ezért most nagy szükség lenne a nagyobb vízre. „Tavasszal, amikor lett volna elég víz a folyóba, kevesebb kereskedelmi kötés történt. Most van új áru (olajos magvak, búza, tavalyi kukorica), megindulhatna a forgalom, a forint gyengülése is felpezsdítette a piacot, de nem lehet, vagy nem teljes súllyal lehet hajózni.”

A Duna–Majna–Rajna csatornán nincs még hajózási tilalom. Bajáról Constanza fele 180 centiméteres merülésig elindulnak a hajók, de a szerb-román területen sokan vesztegelnek, mivel folyásiránnyal szemben nem tudnak jönni. A társaságok egy része könnyíti a hajót azon a szakaszon, ahol a vízállás még lehetővé teszi a közlekedést, a szállítmány egy részét kisebb hajókra pakolják át. Ahol már egyáltalán nem lehet hajózni, ott az árut közútra vagy vasútra terelik.

Nagy László igazgató: „A hajózás nem tud közút és vasút nélkül létezni, mivel a Duna a feladótól a célig nem ér el, nincs kiépítve. Ezért is fontos az a fejlesztési irány, hogy a vízi út és a szintén környezetbarát vasút jobban együttműködjön. Modern gépek és berendezések kellenek, továbbá egy fedett berakó, hogy esőben is tudjunk majd rakodni.”

Az alacsony vízállás miatt Magyarországon korlátozták a személyszállító hajóforgalmat, így azok a szállodahajók, amelyek merülése 160 centinél nagyobb, Komáromnál délebbre nem jönnek. Baján augusztus 17-én, pénteken reggel 75 centit mutatott a vízmérce. Áradásról egyelőre nincs hír. 

forrás: baja.hu / Bajai TV 

BajaBajaDunahajózás