2024.04.19, Péntek

Megkezdődött a Türr István Emlékév Baján

baja.hu

2018.04.22. 08:04

Feltűnően sok kerékpáros érdeklődő előtt, a Duna és a Sugó találkozásánál, a Türr-kilátónál nyitották meg a Türr-emlékévet április 20-án, pénteken. Négy kerékpáros ekkor indult Korinthoszba, a bácsszentgyörgyi határig népes kísérettel.

Hirdetés

Mint emlékezetes, Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a decemberi, ünnepi ülésen jelentette be: 2018. Türr István Emlékév lesz.

A nyitány alkalmával dr. Munczig Dénesné polgármesteri referens konferálta a programot. Keresztes Luca ismertetett részleteket Türr István életéből, felidézve egyik kedvenc jelmondatát: „Törj előre!” Köszöntőt mondott Zsigó Róbert, aki arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy május 3-án lesz Türr István halálának 110 évfordulója, míg a bajai Türr-kilátó 80 éve áll. „2009-ben ott lehettem Korinthoszban, a Türr-emlékmű avatásakor, és megtapasztaltam, hogy Görögországban nagyon tisztelik. Szerencsés utat kívánok a kerékpárosoknak, akik útjukkal felhívják a figyelmet Bajára, Türr Istvánra és a magyarok kiváló teljesítőképességére!”

A megnyitót követően Zsigó Róbert és Vedelek Norbert alpolgármester, a helyi értéktár bizottság elnöke koszorúzott az emlékműnél. Végezetül a konferanszié ismertette röviden a négy kerékpáros – Gödri Roland, Király Ákos, Kovács Gábor és Kovács Tamás – főbb tevékenységét.

A négy kerekező nyeregbe pattant, és Bácsszentgyörgy felé indultak, ott lépik át a határt. 

forrás: baja.hu/Géczy Zsolt

BajaBajaTürr István