2024.03.29, Péntek

Teljesen átalakul a bajai Ferenc-csatorna hídja

baja.hu

2017.09.07. 11:02

Több éves előkészítő munka után újabb, megközelítőleg 900 millió forint értékű fejlesztés valósulhat meg Baján.

Hirdetés

Az építkezéssel a város régi terve valósulhat meg – mondta Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, és Fercsák Róbert, polgármester.

A Deák-Zsilipnél található Ferenc-csatorna-híd állapota az utóbbi évtizedekben jelentősen romlott, az átkelő útburkolata több helyen megrepedt, a híd vaskorlátait kikezdte az időjárás.

A Magyar Közút Zrt. 2017 júniusában majdnem 10 milliárd forint összértékű támogatási szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, amelynek része a bajai híd átépítése is.

A munkálatok során kibővítik az átkelőt, a gépjárművek három méter szélességű sávokon haladhatnak majd. A kerékpárosok és a gyalogosok közlekedése is biztonságosabbá válik, számukra külön utat alakítanak ki a híd jobb oldalán. Néhány esztendeje 16 tonnás súlykorlátozást kellett bevezetni, ez az átépítés után megszűnik, a híd teherbírása 80 tonnára növekszik. A beruházás a csatlakozó útszakaszokat és kapubejárókat is érinti, ezeket szintén felújítják.

A város régi terve valósulhat meg a fejlesztéssel – hangsúlyozta Fercsák Róbert, polgármester. – A mostani fejlesztés előkészítése a korábbi ciklusban kezdődött. A kormányzat, a Magyar Közút Zrt., valamint Baja Város Önkormányzatának sikeres együttműködésével újból jelentősen fejlődhet a város – tette hozzá Fercsák Róbert.

Szerencsés helyzetben vagyunk – mondta Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője. – Nemrégiben átadhattuk a Nagy-Pandúr- és a Petőfi-szigetet összekötő gyalogos-kerékpáros hidat, most pedig egy újabb híd építéséről számolhatunk be. Olyan beruházás ez, amely nem csak a bajaiakat, hanem a környéken élőket is nagymértékben segíti. A fejlesztésnek köszönhetően a közlekedés gyorsabbá és biztonságosabbá válik. A város, a térség fejlesztése tehát folytatódik! Ez minden itt élő ember érdeke!

A híd, a kapcsolódó fejlesztésekkel együtt, a forgalom folyamatos fenntartásával épül majd. Várhatóan 2018 első negyedévében kerülhet sor a szerződéskötésre, a kivitelezés pedig 2019-ben zárulhat le.

 

Forrás: baja.hu

BajafejlesztésközlekedéshídFerenc-csatorna