2024.04.25, Csütörtök
Még szebb lesz a bajai Barátok Temploma

Még szebb lesz a bajai Barátok Temploma

2016.11.07. 05:08

Az utolsó szakaszhoz értek a felújítási munkálatokkal a Barátok templomában. A főhomlokzat után a Páduai Szent Antal Plébánia keleti és déli falait festik le, a belső térben pedig a lábazat és a padsor szépül meg.

Hirdetés

A templom tetőszerkezetét az előző télen építették újjá. A színek kiválasztását és a kivitelezést csak a Műemlék Felügyelőség ellenőrzése alatt végezhetik a szakemberek. A munkával még karácsony előtt szeretnének végezni.

A mai Szent Antal templom szentélyének alapkövét 1732-ben Patachich Gábor kalocsai érsek tette le. A hajó 1756-ra, míg a szentély diadalíve 1764-re készült el. Az oltárt jelenleg fólia takarja, ugyanis novemberben a belső térben is elkezdték a munkát. Schindler Mátyás plébános: „50 százalékban a hívek finanszírozzák a munkát, hiszen az itteni egyházközösségi hozzájárulás befizetéseiből fedezzük a költségek felét. A másik 50 százalékot is katolikus hívek finanszírozzák az érsekség adománya révén.”

Az eddigi beruházások során mintegy 50 millió forintot költöttek a templomra, amit a hívek adományaiból és pályázatokból fedeztek. A padok festése tömbönként történik, ezért előfordulhat, hogy a száradás miatt a vasárnapi szentmiséken a sorok egy része zárva marad. A plébános szerint jól haladnak, karácsonyig befejezik a munkát. Addig viszont a hívek türelmét kéri. Bajai TV