2024.04.12, Péntek
Vidéken már talpra állt az ingatlanpiac
A kép illusztráció - pixabay.com

Vidéken már talpra állt az ingatlanpiac

Otthon Centrum

2020.05.21. 16:44

A járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítése érezhetően meglódította a vidéki ingatlanpiacot az Otthon Centrum hálózatában – a fővárosban viszont még várni kell a visszapattanásra.

Hirdetés

A vidékre vonatkozó korlátozó intézkedések enyhítése után két héttel érezhetően megváltozott az ingatlanpiaci klíma, amit az Otthon Centrum hálózatában nyilvántartott tranzakciók növekvő száma mutat. Mindez a budapesti ingatlanpiacra még nem érvényes, ám a korlátozások könnyítésének bevezetése óta csak néhány óra telt el. A fővárosi tanácsadók továbbra is jellemzően telefonon, interneten bonyolítják ügyleteik jelentős hányadát, az ingatlanok mutatása egyelőre a korábbiakhoz képest visszafogottabb számban történik.


Vidéken azonban a megbízások száma alapján pillanatnyilag hatékonyabban tudnak dolgozni az értékesítők. „Az eladások háromnegyede a Közép-magyarországi régión kívül történik” – mutatta be a piac legfrissebb állapotát Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője kiemelte, hogy a vételi ajánlatok terén már nem ekkora a főváros lemaradása, itt kisebb a különbség, Budapest aránya 32 százalék. „Ez azt jelenti, hogy lennének vevők a fővárosban is, azonban az eladók és vásárlók elképzelései itt nehezebben találkoznak, mint vidéken” – árnyalta az ingatlanpiaci mutatókat az elemzési vezető.

 

A vidéki piac újraéledése egyértelműen összefügg a kormányzati intézkedések könnyítésével: a kezdeti sokk után az emberek gyorsan igyekeznek visszatérni korábbi életvitelükhöz, a korlátozások részleges feloldása erősítette biztonság érzetüket, az elhalasztott vételi vagy eladási szándékok ismét előtérbe kerültek. A nyitás hatása az Otthon Centrum előző heti számaiban is jól érzékelhetőek. A telefonálások száma több hetes visszafogottság után csúcsot döntött, ahogy az ingatlanok megtekintése és a megbízások száma is. Vevő oldalról a vételi ajánlatok és eladások száma már megközelíti a vírus előtti utolsó hét értékét. „Az eladói és vevői aktivitást mérő adatokból úgy tűnik, vidéken teljesen visszatért az élet, míg Budapesten egyelőre 20-25 százalékkal pörög gyengében a piac, mint a vírus megjelenése előtti hetekben” – mondta Soóki-Tóth Gábor.

 

A kedvező irányt jelző mutatószámok mellett a lezárt eladások számában – bár itt az aktivitási mutatókat messze felülmúló ütemben javult a statisztika a vészhelyzet kihirdetése óta eltelt hetekben – továbbra is érzékelhető maradt némi bizonytalanság. Jelenleg a korlátozások bevezetése előtti hetekben lezárt ügyleteknél mintegy 60 százalékkal kevesebb, a tavalyi év azonos időszakához képest két-harmados az elmaradás- tette hozzá az elemzési vezető.

Országos Hírekingatlanpiac